Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Na Slovensku užívame viac antibiotík, ako potrebujeme

Antibiotiká patria na Slovensku stále, napriek osvete, k najčastejšie užívaným liekom. Ako uvádza projekt Život bez antibiotík, aj keď sa ich spotreba za posledných desať rokov znížila, v rámci OECD patrí Slovensko medzi desať krajín, kde sa predpisujú najviac. OECD (z angl. Organisation for Economic Co-operation and Development) je medzivládna organizácia ekonomicky najrozvinutejších štátov sveta. V roku 2016 predpísali všeobecní lekári 3,9 milióna balení antibiotík. Štatistiky hovoria, že častejšie tak urobili v prípade dospelých. 

  • Poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne predpísali minulý rok všeobecní lekári asi 2,3 milióna balení antibiotík,
  • poistencom Dôvery približne 1,2 milióna balení antibiotík,
  • a poistencom Union ZP viac ako 354 000 balení antibiotík.


Antibiotiká užívame viac ako treba

Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku upozorňuje, že Slováci veľakrát užívajú antibiotiká zbytočne. Mnohí pacienti doteraz veria vo „všemocnosť“ antibiotík. Kancelária však upozorňuje, že antibiotiká neliečia chrípku, ani väčšinu infekcií dýchacej sústavy. Až v 80% prípadov ochorení dýchacích ciest sú totiž ich pôvodcami vírusy. Chrípka je tiež vírusové ochorenie a  antibiotikami sa liečia len ochorenia bakteriálneho pôvodu. Rozhodovanie o užívaní antibiotík je plne v kompetencii lekára. Ten na základe príznakov ochorenia a výsledkov laboratórnych vyšetrení rozhoduje o tom, či liečba vyžaduje aj užívanie antibiotík.

K téme rozumného užívania antibiotík, ale aj k hrozbe vytvorenia si rezistencie voči antibiotikám vašim telom, sa dozviete na stránke Život bez antibiotík.