Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Tisíce pacientov končia v nemocniciach iba kvôli nesprávnej kombinácii liekov

Kým ešte pred niekoľkými desiatkami rokov sme my, pacienti, o interakciách liekov ani nechyrovali, dnes sa tento pojem na Slovensku pomaly udomácňuje aj u laickej verejnosti. Nevhodné kombinácie liekov a ich nežiaduce účinky totiž začínajú pri takmer 100 mil. balení liekov spotrebovaných na Slovensku robiť problémy. Slovenská lekárnická komora odhaduje, že viac ako 10 000 pacientov môže každý rok skončiť v slovenských nemocniciach zbytočne – iba kvôli nežiaducim účinkom liekov. 

Dôsledky toho sú jasné všetkým. Okrem zdravotných dôsledkov pre pacienta ide aj o zbytočné mrhanie peniazmi, ktoré potom chýbajú na inú nevyhnutnú liečbu. Peniaze jednak minieme na lieky, ktoré nám iba uškodia, a zároveň v druhom kroku na liečbu dôsledkov nesprávnej kombinácie liekov. Problém je často aj to, že pacient nevie, kde si overiť jemu hroziace liekové interakcie. Dr. Google a sestrička Wikipédia skrývajú často rozporuplné a nesprávne informácie.

Riziko liekovej interakcie pritom stúpa s počtom užívaných liekov. Kým pri 5 liekoch sú to 4 %, pri 10 liekoch je to už 10 %, pri 20 liekoch až 54 %. Prezident Slovenskej lekárnickej komory O. Sukeľ sa už v minulosti vyjadril, že asi 17 až 20 percent pacientov užíva rizikovú kombináciu. Podľa údajov komory môže byť na Slovensku v dôsledku liekových interakcií ročne hospitalizovaných až 10 527 pacientov. Až dva predpisy z tisíc sú podľa SLeK-u chybné a nemalo by k nim dochádzať.

V žiadnom prípade nehovorím, že len pre možný vznik interakcií by pacienti mali začať odmietať nastavenú liečbu. Že by mali vysadiť nejaké lieky, upraviť si ich dávkovanie, to rozhodne nie. Hovorím však, že nebezpečným nežiaducim liekovým interakciám či užívaniu duplicitných liekov sa dnes dá zabrániť aj u nás, na Slovensku.

Dokonca v jednom až dvoch percentách prípadov môžu byť smrteľne nebezpečné. Presné čísla, koľko pacientov bolo na Slovensku v dôsledku liekových interakcií hospitalizovaných, nemáme. 

A ako môžeme my zabrániť tomu, aby sme sa vystavili tým nežiaducim interakciám? V súčasnosti sú aj u nás dostupné nástroje elektronického zdravotníctva, elektronické liekové knižky. Práve prostredníctvom nich každý lekár, ktorý je do nich zapojený, okamžite uvidí zoznam liekov, ktoré vám predpísal aj v ten deň iný špecialista. Vidí frekvenciu užívania lieku, jeho silu, zároveň aj ochorenia, ktorými pacient trpí. Zabráni to tomu, aby pacient užíval duplicitné lieky, alebo lieky vo veľmi závažnej interakcii. Preto tento nástroj považujeme za jednoduchý, no účinný pre bezpečnejšie užívanie liekov.

Ďalšou možnosťou je využiť svoje právo a spýtať sa lekárnikov na ich názor na užívané lieky. Nielen lekárne, označené logom našej aktuálnej kampane Lieky s rozumom, pacientom radi poskytnú druhý názor na vybrané aspekty liečby, súvisiace s predpísanými liekmi. Prípadne si môžete rovno v online prostredí preveriť, či vaše lieky môžu mať nežiaduce interakcie alebo nie. Chráňte si vaše zdravie. Užívajte lieky tak bezpečne, ako to len ide. Ako my vravíme, s rozumom.


Článok zverejnený na: https://marialevyova.blog.sme.sk/c/467989/tisice-pacientov-koncia-v-nemocniciach-iba-kvoli-nespravnej-kombinacii-liekov.html