Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Keď je zrazu babička úplne mimo

Častou sťažnosťou príbuzných opatrujúcich svojich najstarších členov rodiny býva konštatovanie náhlych zmien psychického stavu, ktoré sa u ich príbuzného objavia. Tieto výkyvy správania u seniorov prichádzajú bez varovania, zvyčajne v nevhodnú chvíľu a dokážu výrazne narušiť nielen psychickú a fyzickú pohodu blízkeho, ale často potrápia celú rodinu.

Serotonínový syndróm

Nepokoj, zmätenosť či halucinácie u starších pacientov bývajú považované za prejavy staroby, ktoré prichádzajú spolu s vekom. Nie je však tomu vždy tak. Dôvodom na obavy sú najmä stavy, keď sa  tieto prejavy vyskytnú náhle a takpovediac z plného zdravia. Ak sú navyše sprevádzané aj zhoršením fyzického stavu, ktoré sa prejaví ako horúčka, nevoľnosť či poruchy srdcového rytmu, je nutné reagovať okamžite. Je možné, že sa u vášho blízkeho prejavil závažný, tzv. serotonínový syndróm, ktorý je nutné okamžite správne diagnostikovať.

Za všetkým je hormón šťastia

Serotonín, často nazývaný aj hormón šťastia či dobrej nálady, je jedným z najdôležitejších prenášačov signálu v nervovom systéme. Výkyvy hladiny serotonínu sú príčinou niektorých psychiatrických či neurologických ochorení. Mnohé lieky, predpisované pri depresiách, poruchách sústredenia či rôznych výkyvoch psychického stavu, sú však založené práve na ovplyvňovaní hladiny serotonínu. Mnohí lekári predpisujú starším pacientom lieky zamerané na serotonín, nezriedka aj bez predchádzajúceho psychiatrického vyšetrenia. Medzi najčastejšie užívané patria lieky s obsahom citalopramu, paroxetinu či sertralinu. Tieto lieky však v kombinácii s liekmi proti bolesti s obsahom tramadolu spolu interagujú a vedia u pacientov spôsobiť závažné vedľajšie účinky či skomplikovať ich zdravotný stav.

Buďte rád, že vás ešte niečo bolí

Aj takúto sarkastickú odpoveď dostanú starší pacienti, ktorí sa ponosujú na bolesti. Nezriedka je sprevádzaná doplnením o nedávno pochovanej susede, ktorú už nebolí nič. Analgetiká, čiže lieky proti bolesti, užívajú mnohí dôchodcovia veľmi často, obzvlášť tie voľnopredajné. Keď však bolesť neustupuje ani po pravidelnom užívaní voľnopredajného lieku s obsahom ibuprofénu či diklofenaku, pacient zvyčajne vyhľadá pomoc lekára. Ten mu najčastejšie predpíše liek s obsahom tramadolu. Tablety, kvapky či injekcie s rôznymi dávkami urobili z tohto lieku na hranici opiátov častú súčasť domácej lekárničky našich starých rodičov.

Veď včera bola úplne v pohode a dnes je zrelá pre psychiatra

Práve kombinácia tramadolu a liekov ovplyvňujúcich hladinu serotonínu môže viesť k spomínanému serotonínovému syndrómu. Stavu, ktorý sa síce v úvode môže prejaviť hlavne psychickými príznakmi, avšak jeho podcenenie môže viesť až k ohrozeniu života pacienta. V jednom z mnohých popísaných prípadov sa u sedemdesiatročnej pacientky, ktorá dlhodobo užívala najnižšiu dávku citalopramu, tento syndróm vyskytol už pri začiatku podávania najnižšej dávky tramadolu. Tramadol často predpisujú tí ošetrujúci lekári, ktorí nemajú vedomosť o dlhodobo užívaných liekoch pacienta. Typickým príkladom sú lekári na pohotovosti.

Nepodceňujme varovné signály, ktoré sa prejavia u našich najstarších. Nemávnite nad nimi rukou a pre istotu skontrolujte lieky, ktoré im boli predpísané. Aplikácia INTERAKCIE LIEKOV je jednoduchým nástrojom, ktorým si z pohodlia domova môžeme skontrolovať prípadné riziko vyplývajúce z kombinovania liekov (či už predpísaných alebo voľnopredajných). V aplikácii INTERAKCIE LIEKOV nájdete aj upozornenie na spomínanú interakciu citalopramu s tramadolom, ktorá vedie k serotonínovému syndrómu. V prípade akýchkoľvek nejasností ohľadom užívaných liekov či hroziacich rizík, sa neváhajte bezplatne poradiť so svojím lekárnikom.


Autor: PharmDr. Ondrej Sukeľ, Slovenská lekárnická komora
Foto: pixabay.com, pexels.com