Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Ktorí lekári predpisujú najviac liekov v interakcii?

Článok je súčasťou 4-dielneho seriálu o liekových interakciách a ako im zabrániť, pripravený kolektívom autorov zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Riziko nežiaducich liekových interakcií podstupujú najmä pacienti trpiaci viacerými ochoreniami, a to najmä, ak ich ordinujú viacerí špecialisti, ktorí o predpísanej liečbe navzájom nevedia.

Zdravotná poisťovňa Dôvera preto vyvinula pre lekárov špeciálnu pomôcku. Je ňou služba Bezpečné lieky online, ktorá lekárovi zobrazuje, aké lieky ich pacientovi predpisujú iní špecialisti. Cieľom tejto služby je dosiahnuť bezpečnejšiu liečbu pre pacienta a zabrániť nežiaducim liekovým interakciám alebo duplicitne predpísanej liečbe.

Pri spracovávaní dát, ktoré máme o našich poistencoch, sme sa pozreli aj na to, aké odbornosti lekárov predpisujú najviac liekov v potenciálnej interakcii. Vyplynulo, že najväčší podiel na vzniku interakcie má ten istý lekár.  Až v 80 % prípadov predpíše liek, ktorý neželane účinkuje s iným liekom pacienta. Iba v 20 % prípadov vznikne interakcia pri predpise lekárom inej odbornosti.

Prví sú všeobecní


Viac než 60 % zo všetkých závažných interakcií pochádza z predpisu u všeobecného lekára. Je to logické, pretože všeobecní lekári predpisujú lieky až polovici pacientov a aj najviac ich píšu na odporúčanie špecialistu. Ak sa pozrieme na skupinu lekárov, ktorí predpísali druhý liek, kvôli ktorému interakcia vznikla, tak sem patria najmä psychiatri. Opäť, tento údaj je v poriadku. Liečba psychiatrických pacientov je náročná – ich lieky majú vysoký interakčný potenciál. Ak by mali lekári prihliadať na to, či vytvoriť interakciu alebo radšej liečiť chorobu, určite správne zvolia liečbu pacienta. U ostatných odborníkov už nezaznamenávame taký výrazný počet liekov v interakcii.

Bezpečnejšia liečba

Napriek hrozivo vyzerajúcim číslam, treba pochváliť všeobecných lekárov aj psychiatrov – od zavedenia služby na kontrolu liekových interakcií to boli práve tieto dve odbornosti, u ktorých klesol ich výskyt najviac. A to aj vďaka jednoduchej zmene lieku.  Najpočetnejšou  najzávažnejšou interakciou bola interakcia diklofenak a nimesulid. V prvom polroku 2012 ju malo až 2 361 pacientov, v druhom polroku 2015 ich počet klesol na 1 982, čo je menej až o jednu štvrtinu. Najviac tieto lieky predpisujú lekári s odbornosťou všeobecný lekár, neurológ, chirurg, ortopéd a reumatológ.  Jedným z príkladov, kedy môže všeobecný lekár zabrániť vzniku interakcie, je liečba vysokého krvného tlaku.

V závažných interakciách, ktoré vytvoril všeobecný lekár, sa najčastejšie vyskytovalo liečivo rilmenidín – ročne ho predpíšu na vysoký krvný tlak viac než 16 000 pacientom Dôvery. A takmer polovici z nich vznikla závažná interakcia s iným liekom, ktorý užívajú.  Dohromady toto liečivo predpísali všetky odbornosti spolu 18 000 pacientom Dôvery. Znamená to, že najväčší vplyv na kontrolu účinkov tohto liečiva majú v rukách práve všeobecní lekári.

Duplicity a spoločný pacient

Nielen interakcie, ale aj duplicitne predpísané a najmä užívané lieky, ohrozujú zdravie pacienta. Duplicity vznikajú tak, že chorý dostane predpísaný jeden druh lieku ale od rozličných výrobcov, a teda s inými názvami. Ani si nemusí všimnúť, že užíva to isté dvakrát.

Odbornosti a spoločné lieky

Všeobecný lekár, internista a kardiológ majú často spoločného pacienta. Ak pacient navštevuje každého z týchto odborníkov, narastá riziko duplicitnej preskripcie a tiež polypragmázie, čiže užívania viacerých liekov súčasne bez pozitívneho efektu na zdravie pacienta.
U týchto troch odborností, všeobecný lekár, internista, kardiológ, sú medzi top 10 predpísovanými tieto liečivá: atorvastatín, bisoprolol, kyselina acetylsalicylová, metoprolol, amlodipín, perindopril.
Napríklad liek na báze metoprololu sa predáva pod rôznymi názvami: Vasocardin, Betaloc, Corvitol. Pacient si ani nemusí všimnúť, že užíva tri rovnaké druhy tabliet. Ak ho aj priamo neohrozuje lieková interakcia, určite mu nespraví dobre trojitá dávka účinnej látky.
V týchto prípadoch je služba Bezpečné lieky online jediným pomocníkom, ktorý upozorní lekára na takýto problém.

Pacient si ani nemusí všimnúť, že užíva tri rovnaké druhy tabliet.
Ak ho aj priamo neohrozuje lieková interakcia, určite mu nespraví dobre trojitá dávka účinnej látky.

V nasledujúcej časti seriálu o liekových interakciách sa dočítate skutočný príbeh poistenky, ktorej predpisovali v rovnakom čase rovnaké lieky, ale s inými názvami.


Autor: Kolektív autorov, Zdravotná poisťovňa Dôvera
Foto: pixabay.com