Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Aj slnko môže ovplyvniť lieky

Keď užívate niektoré lieky a doprajete si pobyt na slniečku, riskujete vznik nežiaducich fotosenzitívnych reakcií. Kombinácia liekov, ktoré zvyšujú citlivosť kože na ultrafialové UV – A žiarenie a slnka totiž môže spôsobiť nežiaduce účinky, prejavy ako svrbenie kože, začervenanie, opuchy, pľuzgiere. Slnko reaguje najmä s antibiotikami, s niektorými liekmi pre kardiakov, aj so psychofarmakami.

Reakciu kože napríklad môžu u kardiologických pacientov vyvolať:

  • statíny (lieky na zníženie hladiny cholesterolu,
  • sčasti aj antiarytmiká (lieky pri poruchách rytmu srdca),
  • diuretiká (lieky na odvodnenie).

Nielen kardiologickí pacienti by si mali dávať pozor na slnečné žiarenie. Lieky a UV žiarenie sa neznášajú pri približne 300 druhoch liečiv. Problematické fotosenzitívne reakcie sa napríklad môžu týkať aj pacientov, užívajúcich mnohé antidepresíva (lieky, ktorými sa liečia príznaky depresie) a antiepileptiká (lieky na liečbu epilepsie). Problémy môže spôsobiť aj kombinácia slnka a retinoidov, liekov, pomocou ktorých sa liečia kožné ochorenia.

Nežiaduce účinky vzniknú aj pri reakcii slnka a niektorých antibiotík

Stáva sa, že odchádzame na dovolenku a antibiotiká ešte stále berieme. Horšia situácia je, keď si nejaké „vypýtame“ od lekára „pre prípad, že by sme ich potrebovali“. Chorobu, ktorú antibiotiká liečia, by sme mali vyležať v posteli, nie na pláži, prípadne v tieni.

Antibiotiká vzájomne reagujúce so slnkom:

  • doxycyklín a iné tetracyklíny,
  • ciprofloxacín.

Nežiaduce prejavy aj po užívaní voľnopredajných liečiv 

Z liekov dostupných bez lekárskeho receptu sú rizikové lieky na bolesť a zápaly (s obsahom ibuprofénu), protizápalové lieky na báze gélu alebo náplaste (s účinnou látkou diklofenak).


Je mnoho liekov, ktoré v kombinácii so slnkom môžu spôsobiť nežiaduce prejavy na koži. Preto pokiaľ plánujete dovolenku, okúpať sa na jazerách, či ísť do solária, overte si u lekára alebo v lekárni, či práve vaše lieky reagujú na slnko. Vyvarujete sa tým riziku vzniku nepríjemných vyrážok či pľuzgierov, ktoré vám letný čas môžu znepríjemniť. Užívajte lieky opatrne, ako my hovoríme, s rozumom.


Foto: pixabay.com