Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Blíži sa obdobie zvýšenej chorobnosti

Výkyvy počasia, príznačné pre jeseň, pomáhajú množeniu vírusov. Pripravili ste sa už na prichádzajúcu sezónu zvýšenej chorobnosti? Ako bezpečne liečiť prechladnutie?

Po dlhých letných prázdninách prišiel september. Po výdatnom daždi sa letné horúčavy citeľne zmiernili. Potom zase teplota vzduchu stúpla a my sme si vychutnávali krásne letné počasie, ibaže s chladnými ránami. Dnes máme chladno, je tu jeseň, ako sa patrí. Výkyvy počasia však pomáhajú množeniu vírusov. Onedlho tak môže prísť obdobie zvýšenej chorobnosti, tak sa naň vopred pripravte.

Práve počas jesene narastá počet chorých pacientov v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých a pediatrov. Mnohé z príznakov sú veľmi podobné chrípke, mnohokrát však ide „iba“ o nachladnutie. Toto najčastejšie vírusové ochorenie horných dýchacích ciest sa môže šíriť vďaka už spomínaným výkyvom počasia i pobytom ľudí v uzavretých priestoroch. Teda napríklad v školách, škôlkach. Jedno choré dieťa nakazí iné, to zase svojich súrodencov, rodičov alebo starých rodičov. Príznaky prechladnutia sa u detí objavujú pomerne často, priemerne 6 až 10-krát ročne, u dospelých je to menej, 2 až 4-krát ročne. S prechladnutím si organizmus človeka, ktorý má dobrú imunitu, ľahko poradí. Ale samozrejme, ako pri každej chorobe, môžu sa vyskytnúť aj komplikácie.

Prechladnutie alebo chrípka?

Obe choroby, prechladnutie aj chrípka, majú niektoré podobné príznaky. Pacient pociťuje upchatý nos, kýcha, má kašeľ, môže ho bolieť hlava. Pre chrípku však platí, že choroba príde veľmi rýchlo. Z plnej sily sa za pár hodín cítite hrozne, máte vysokú teplotu (nad 38 ° C), bolia vás kĺby, svaly, celé telo. Nezriedka sa k tomu pridruží zimnica. Pri prechladnutí má choroba postupnejší nábeh, navyše teplota nie je vyššia ako 38 ° C.

Liečba prechladnutia

Podobne ako aj pri iných akútnych respiračných ochoreniach platí, že chorobu by sme v prvom rade mali doma vyležať. Domáca liečba by mala byť základom pri zvládnutí prechladnutia. Pri prechladnutí liečime príznaky, spojené s chorobou. Teplotu znižujeme pomocou antipyretík, teda liekov na zníženie teploty, či už s účinnou látkou paracetamol alebo ibuprofén. Upchatému nosu pomôžu spreje do nosa s morskou vodou, prípadne výplachy minerálnou vodou.  

Pokiaľ si však chcete uľaviť od príznakov upchatého nosa pomocou „klasických“ kvapiek do nosa, neužívajte ich dlhšie ako 7 dní. Kvapky totiž naozaj zmiernia opuch nosnej sliznice, ale tiež môžu spôsobiť závislosť.  Obsahujú totiž látky, na ktoré si sliznica vie rýchle zvyknúť, účinok kvapiek sa začne spomaľovať a skracovať.

Preferujete prírodnú liečbu?

Ak chcete pri svojej liečbe využiť nefarmakologickú liečbu, dávame do pozornosti rastliny, ktoré nám môžu pomôcť. Jedným z pokladov našej prírody je rakytník, ktorý odborníci odporúčajú používať ako prevenciu pred chrípkou či nachladnutím a počas zotavovania.

Ďalšou z byliniek, ktoré posilňujú imunitu, je echinacea. Užívajte ju však len pri prvých príznakoch ochorenia, nie dopredu a nie viac ako 2 – 8 týždňov. Echinaceu neužívajte, ak máte autoimunitné ochorenie, tuberkulózu či HIV.

Pozor aj na osvedčený „domáci“ liek, cesnak. Neužívajte ho vo väčšom množstvo spolu s liekmi znižujúcimi bolesť alebo zápal, teda s acylpyrinom, paracetamolom, ibuprofénom alebo diklofenakom. Cesnak by znásobil by účinky týchto liekov.

Ako posilniť imunitu

Chorobe je lepšie predchádzať, ako ju liečiť. Preto odporúčame, dopĺňajte si vitamíny predovšetkým stravou, bohatou na ovocie a zeleninu. Pravidelne si umývajte ruky. Neuškodí, ale pomôže aj pohyb na čerstvom vzduchu alebo otužovanie. Ak ochoriete, ohľaduplnosť voči ostatným je určite namieste. Neroznášajte preto chorobu v práci, neposielajte svoje choré deti do školy alebo škôlky. Keď sa idete liečiť a vaše prvé kroky smerujú do lekárne, pýtajte sa, ako najlepšie užívať zakúpené lieky, aby liečba bola pre vás bezpečná, ale zároveň aj účinná. S akými inými liekmi dané lieky nemáte kombinovať, akým potravinám, bylinkám, nápojom alebo vitamínovým doplnkom sa máte vyhýbať. A pokiaľ si to váš zdravotný stav vyžaduje, navštívte lekára. Ten vie najlepšie zhodnotiť váš stav a nastaví vám najvhodnejšiu liečbu na vaše problémy.


Foto: pixabay.com