Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Prvá pomoc pri otrave liekmi u detí

Stačí chvíľka nepozornosti a nevinná detská zvedavosť môže vyústiť do tragédie. Ani vo sne by vám pritom nenapadlo, že sa dieťa rozhodne preskúmať rastlinu v kuchyni, pracie kapsule v kúpeľni či lieky, ktoré denne užívate a potrebujete ich mať na očiach. Veď také veci nikdy nerobí. Otravy u detí bývajú pomerne časté a až 90 % z nich sa udeje práve doma. Vedeli ste, že najčastejšie majú takéto situácie na svedomí práve lieky? Na čo si teda dať pri ich skladovaní pozor a čo robiť v prípade, keď takémuto nešťastiu nezabránite včas?

Zásady uchovávania liekov

  1. Nebezpečné pre malých zvedavcov môžu byť  nielen lieky na predpis, ale aj tie voľnopredajné, výživové doplnky, vitamíny či bylinky. Dávajte si pozor najmä na lieky na diabetes, úzkosť, svalové kŕče, poruchy spánku, srdce, vysoký krvný tlak a opioidné lieky na bolesť. Na pozore sa treba mať ale u všetkých druhov liekov, pretože každý jeden môže vo väčšom množstve spôsobiť zdravotné problémy. U batoliat je dôležité dbať na bezpečnosť napríklad aj pri rôznych mastičkách na prevenciu alebo liečbu zaparenín.
  2. Lieky skladujte v uzamknutých skrinkách, bez možnosti prístupu. Pamätajte, že deti sú často veľkí výmyselníci a dokážu si nájsť spôsob ako sa dostať k niečomu, čo ich láka.
  3. Pozor na kabelky, nočné stolíky či kuchynskú linku, kde máme často tendenciu nechávať lieky, ktoré užívame pravidelne. Ani len kvapky do očí by nemali byť v domácnosti s deťmi ponechané bez dozoru. Všetky lieky, vrátane tých v kabelke, by mali byť odložené vysoko, mimo dosah najmenších členov domácnosti. Pokiaľ máte obavy, že zabudnete lieky užiť, je bezpečnejšie nastaviť si pripomienku, než ich nechávať na očiach.
  4. Na bezpečné skladovanie liekov nezabúdajte ani pri návštevách. Tašky a kabelky umiestnite svojim hosťom mimo dosah detí a rovnako sa zaujímajte o to, či by sa mohlo vaše dieťa dostať k liekom na návšteve v inej domácnosti (napríklad u starých rodičov).
  5. Dovolenková lekárnička musí byť tiež uzamykateľná a mimo dosah detí.
  6. Lieky neužívajte pred deťmi, pretože dospelých vo všetkom radi napodobňujú.
  7. Neprirovnávajte lieky k cukríkom. Toto prirovnanie môže deti zbytočne lákať.
  8. Lieky môže podávať výlučne dospelý. Veďte dieťa k tomu, že si nemôže dávať lieky samé, pretože len dospelý vie, kedy a ako ich správne podať.
  9. Neodhadzujte lieky do odpadkového koša, dieťa by sa k nim mohlo ľahko dostať.
  10. Nespotrebované lieky odovzdajte v lekárni a neskladujte doma zbytočne veľa liekov.

Najčastejšie otravy u detí do 5 rokov mali podľa údajov Národného toxikologického informačného centra na svedomí lieky Fenistil, Vigantol, Euthyrox, Ibalgin a Paralen.

Ako postupovať pri otrave

  1. Uložte si do telefónu a v prípade podozrenia na otravu okamžite volajte 02/5477 4166 – 24 hodinovú konzultačnú službu národného toxikologického informačného centra (NTIC).
  2. Volajte tiež 155 – záchrannú zdravotnú službu.
  3. Nevyvolávajte vracanie u detí bez konzultácie s odborníkom.
  4. Nepodávajte deťom teplú slanú vodu ani mlieko.
  5. Vezmite so sebou zvyšky liekov a obaly z liekov, ktoré vaše dieťa pravdepodobne požilo. Táto informácia bude pre ošetrujúceho lekára zásadná.

Potrebujete u dieťaťa vyvolať vracanie?

Prehnite ho cez koleno tak, aby bola hlava pod úrovňou trupu. Podráždite mu prstom koreň jazyka. Ak sa vám vracanie nepodarí vyvolať, nestrácajte čas a podajte dieťaťu 10 – 20 tabliet aktívneho (živočíšneho alebo čierneho) uhlia rozdrveného a rozmiešaného v primeranom množstve vody. Bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc!

Tip: Pri prevoze dieťaťa do nemocnice vlastným autom, by malo dieťa ležať na sedadle bruchom cez kolená dospelého. Aby ste zabránili prípadnému vdýchnutiu zvratkov, hlavu mu držte otočenú nabok.

Otravu u detí nikdy nepodceňujte, požitie niektorých liekov aj vo veľmi malom množstve môže zapríčiniť smrť. Pri podozrení na otravu bezodkladne kontaktujte Národné toxikologické informačné centrum a záchrannú zdravotnú službu.