Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Vitamín A užívajte s rozvahou!

Podobne ako pri iných vitamínoch, aj v prípade vitamínu A platí, že k jeho užívaniu treba pristupovať rozumne. Tento významný antioxidant má v tele široké zastúpenie, a tak jeho nedostatok, ale aj nadbytok, môže narobiť veľké škody. Buďte preto obozretní, ak užívate vitamín A samostatne, ale aj v kombinácii s inými liekmi či výživovými doplnkami.

Silná imunita, aj dobrý zrak

Vitamín A chráni naše bunky v boji s voľnými radikálmi, čím spomaľuje ich proces starnutia. Zohráva významnú úlohu v imunitných aj reprodukčných procesoch, podieľa sa na raste kostí a pomáha udržať zdravú pokožku, oči aj dýchacie cesty. Okrem vitamínu A1, známeho tiež ako retinol, sú dôležité aj jeho provitamíny – karotenoidy, kam sa radí aj pomerne známy ß-karotén.

Vitamín A by ste márne hľadali v ovocí či zelenine, pretože sa v hotovej forme nachádza len v potravinách živočíšneho pôvodu, akým sú pečeň, morské ryby, rybí tuk, syry, maslo, vaječný žĺtok, mlieko. Naše telo si však dokáže vitamín A vyrobiť z provitamínov, ktoré sa nachádzajú v potravinách rastlinného pôvodu, akými sú napríklad špenát, brokolica, melón, karotka, paprika, kukurica či marhuľa. K takejto premene dochádza v pečeni, kde sa vitamín A skladuje a v prípade potreby sa uvoľní.   

Kedy vám môže lekár predpísať vitamín A?

Pri nedostatku alebo zvýšenej potrebe vitamínu A
pri zhoršenom vstrebávaní a ochoreniach tráviaceho systému, pri hnačkách, diétach, infekčných ochoreniach, pri raste, v tehotenstve, v období dojčenia, pri zlomeninách a podobne
Pri ochoreniach očí
pri šeroslepote, ochorenia sietnice, spojoviek, rohovky
Pri kožných problémoch
pri rozličných zápalových ochoreniach kože, pri suchej pokožke a vlasoch, pri lámavosti nechtov, ekzémoch a podobne
Pri ochoreniach dýchacích ciest
pri Sjögrenovom syndróme, atrofických zápaloch horných a dolných dýchacích ciest
Pri ochoreniach uší
ako prevenciu nedoslýchavosti a porúch rovnováhy
Pri ochoreniach močových ciest
pri sklone k infekciám močových ciest a k tvorbe močového piesku, pri niektorých prípadoch mužskej neplodnosti

Ani málo, ani veľa

Pri vitamínoch a mineráloch je dôležité nastoliť rovnováhu. Ich nízky alebo naopak vysoký obsah v tele so sebou nesie isté riziká. Nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote, teda k zhoršenému nočnému videniu, poškodeniu očnej sietnice, ku kožným ochoreniam, zníženiu pohlavnej aktivity a väčšej náchylnosti na rôzne infekčné choroby. Naopak hypervitaminóza Á-čka sa môže prejaviť bolesťami hlavy, apatiou, nechutenstvom, zvracaním, slabosťou či únavou. Objaviť sa môžu tiež popraskané až krvácajúce pery, či ragády v ústach. V dôsledku predávkovania týmto vitamínom hrozí aj poškodenie až cirhóza pečene. Odporúčaná denná dávka vitamínu A, ktorá sa dá docieliť aj vyváženou stravou, je asi 0,7 – 1,2 mg.

Pozor na užívanie s inými liekmi

Vitamín A a niektoré lieky sa môžu vzájomne ovplyvňovať. Zvýšte pozornosť, pokiaľ užívate:

  • Lieky s hemolytickými účinkami
  • Lieky na riedenie krvi (warfarín)
  • Hepatotoxické lieky
  • Lieky na liečbu zvýšenej hladiny tukov v krvi
  • Lieky na psoriázu a akné
  • Širokospektrálne antibiotiká
  • Antikoncepčné tabletky
  • Vitamín E alebo zinok

Vitamín A a tehotenstvo
 
Užívanie vitamínu A vo forme výživových doplnkov, ako aj stravou, je počas tehotenstva veľmi rizikové. Vysoké dávky tohto vitamínu môžu viesť k vzniku vývojových porúch plodu a malých detí. Vyhýbajte sa preto v tomto období konzumácií pečene a pečeňových výrobkov a o užívaní vitamínu A sa poraďte so svojim gynekológom.
 
Zvýšená opatrnosť pri užívaní vitamínu A je na mieste aj počas dojčenia, pretože prestupuje do materského mlieka.


Zdroje:
https://www.solen.cz/pdfs/int/2003/02/04.pdf
http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=3878&magazine_id=1
Súhrn charakteristických vlastností lieku (SPC)
Foto: pixabay.com