Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Pri pití bylinkových čajov netreba zabúdať na tieto pravidlá!

Aj vy si radi pri prvých náznakoch chrípky, po stresujúcom dni, či pri bolesti brucha naordinujete šálku bylinkového čaju? Bylinky sú šikovným pomocníkom pri mnohých ochoreniach, no s ich liečivými účinkami treba nakladať zodpovedne. Tak ako pri užívaní liekov, aj pri bylinkách by ste si mali dať pozor na dávkovanie, vzájomné interakcie s inými bylinkami a liekmi, na správne skladovanie, či dátum spotreby. Na zreteli by ste mali mať týchto 7 základných pravidiel.

1. Sledujte dávkovanie

Pri výbere vhodnej bylinky na váš zdravotný problém si dôkladne naštudujte dávkovanie – nielen z akého množstva by ste mali čaj pripraviť, ale aj koľko šálok čaju, prípadne s akým odstupom by ste ho mali vypiť. Tieto informácie nájdete zväčša na obale čaju. So správnym dávkovaním a užívaním vám môže pomôcť aj odborná literatúra zameraná na prírodné liečivá a bylinky, dôveryhodné webové stránky alebo váš lekárnik. Myslite na to, že bylinky majú svoju silu a účinok, preto odporúčané dávkovanie neprekračujte.

Určite vás tiež neprekvapí, že rôznu silu budú mať bylinky, ktoré ste si nazbierali na lúke, sypané čaje z lekárne či sáčkové zo supermarketu. Sila čaju pripraveného z rôzne spracovanej bylinky sa prejaví v množstve účinnej látky vo vašej šálke. Pred prípravou ďalšej šálky si preto nezabudnite prečítať upozornenie na obale, v prípade nazbieraných byliniek radšej počet šálok obmedzte na 1 - 2 denne.

Aj z byliniek sa môžete predávkovať! Zlatým pravidlom pri pití čaju je striedmosť. Dlhodobé pitie jedného druhu čaju môže vášmu telu uškodiť. Odborníci radia piť jeden druh bylinkového čaju najviac dva týždne v kuse, potom je nutné spraviť si prestávku. Ak vám bylinkové čaje chutia, striedajte ich.


2. Nežiaduce účinky sa môžu vyskytnúť aj pri bylinkách

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, aj bylinky môžu mať svoje nežiaduce účinky. Dokonca môžu spôsobovať aj alergie. Prejaviť sa môžu ako žihľavka či začervenanie kože, pocit na zvracanie, hnačka, bolesť hlavy či iné. Tak, ako pri liekoch, platí, že nie každá bylinka „sadne“ každému, preto je pri dlhodobom (viac dní po sebe) či intenzívnom (viac šálok denne) užívaní dôležité sledovať, či sa u vás po vypití bylinkového čaju nezačne prejavovať niektorý z nežiaducich účinkov. Ak áno, prestaňte čaj piť a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

3. Správne miešanie byliniek je dôležité

Tak, ako lieky, aj bylinky na seba môžu vzájomne pôsobiť a ovplyvňovať svoj účinok. Preto je miešanie rôznych byliniek do jedného čaju hotovou alchýmiou. Pomôcť vám môže odborná literatúra. Ak však neviete ako na to, zakúpte si radšej pripravenú zmes byliniek v lekárni. Inak by sa vám mohlo stať, že si dve bylinky budú svoj účinok vzájomne blokovať a očakávaný výsledok sa nedostaví, alebo vám hrozí predávkovanie, pretože bylinky si budú svoj účinok naopak navzájom posilňovať.

4. Pozor na kombinovanie byliniek s liekmi

Nielen niektoré potraviny, ale aj bylinky majú vplyv na účinnosť liekov – a to nielen tých na predpis, ale dokonca aj voľnopredajných. Ak teda užívate lieky a zvažujete prípravu bylinkového čaju, určite si nezabudnite v príbalovom letáku lieku či v odbornej literatúre o bylinkách preveriť, či váš čaj nebude mať neželaný vplyv na vaše lieky.

5. Aj bylinky majú svoj dátum spotreby

Pre niektorých z nás je zbieranie byliniek hobby, bez ktorého si prechádzku prírodou nevedia ani predstaviť. Či už máte bylinky z lekárne alebo z vlastných zdrojov, nezabúdajte, že je nutné ich skladovať na suchom mieste a vo vhodných obaloch. Bylinky zo samozberu by ste mali minúť do ďalšej sezóny a skladovať ich v papierových či látkových vreckách, určite nie v mikroténových sáčkoch. Bylinka, z ktorej sa chystáte pripraviť čaj, by mala byť stále voňavá, nemala by sa rozpadať alebo byť domrvená a v obale by nemal byť žiaden hmyz.

6. Ak bylinkový čaj nezaberie, treba navštíviť lekára

Ak bylinkový čaj užívate na liečbu ochorenia, a ani po niekoľkých dňoch nebadáte zlepšenie zdravotného stavu, určite navštívte lekára. Je pravdepodobné, že váš problém si bude vyžadovať odborné vyšetrenie a nasadenie komplexnej liečby.

7. Bylinky nie sú pre každého 

Najmä tehotné a dojčiace ženy a deti do 3 rokov by mali pitie bylinkových čajov konzultovať so svojím lekárom či lekárnikom. Niektoré bylinky by totiž u tehotných žien mohli spôsobiť potrat či predčasný pôrod. Väčšina byliniek, tak ako aj liekov, je pre malé deti úplne nevhodná a o ich užívaní by mal rozhodnúť lekár. Organizmus malého dieťaťa totiž prijímanú potravu, lieky aj nápoje vstrebáva úplne inak ako telo dospelého.

Na pozore by mali byť aj pacienti, ktorí trpia poškodením vnútorných orgánov, ako sú pečeň či obličky. Látky obsiahnuté v bylinkách by mohli byť pre nich toxické a ich zdravotnému stavu by mohli ešte viac uškodiť.


Foto: pixabay.com