Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Ako na internete (ne)hľadať informácie o liekoch

Kde hľadáte prvú „diagnózu“ k príznakom začínajúcej choroby, či k takej, na prvý pohľad, banalite, ako sú fliačiky na pokožke? Určite mnohí z nás na internete. Je to v dobe internetu v telefóne úplne normálne a nie ste v tom sami. Najväčší vyhľadávač Google uvádza, že každý dvadsiaty hľadaný pojem sa týka zdravia.

Tak, ako aj pri iných typoch stránok, aj v prípade stránok a diskusných  fór venovaných  zdraviu, liekom, či iným medicínskym témam si treba dať pozor. V dobe „hoaxov“ a „fake news“ sa totiž falošné informácie nevyhýbajú ani natoľko citlivým témam, ako je zdravie ľudí. Na Slovensku môžeme vidieť najmä v rámci antivakcinačných kampaní využívanie účelovo skreslených informácií.

Mnohé z týchto nebezpečných medicínskych stránok vyzerajú navonok pomerne profesionálne pripravené, a teda aj dôveryhodné. Aj preto môže byť pomerne ťažké zistiť, či daná stránka je seriózna a bezpečná. Mnohokrát v rýchlosti, ak stránka vyzerá profesionálne, neriešime, či je jej obsah z medicínskeho hľadiska bezpečný.

Aj preto si skúste nabudúce, keď budete vyhľadávať na webe informácie o liekoch, či „diagnózu“ k vašim symptómom, spomenúť na niektoré z týchto rád:

1. Na stránke čítajte sekciu „O nás“

  • Pozrite si, kto je autorom stránky. Navštevujte stránky zriadené oficiálnymi organizáciami/subjektmi. Či už ide o štátne inštitúcie, zdravotné poisťovne, lekárske, lekárnické či pacientske združenia.
  • Ak stránka namiesto jasnej identifikácie autorov obsahuje popis: „Už roky sa venujeme téme choroby xyz....“, dajte si pozor.
  • V prípade, ak ide o zahraničné stránky, preferujte také s doménami gov. (štátne), org. (mimovládne), edu. (vzdelávacie).

2. Správna stránka by mala obsahovať aj kontakt na jej autorov/administrátorov.

  • Ak sa vám informácie z danej stránky nezdajú správne, napíšte autorom/administrátorom. Ak vám dlhšie neodpíšu, pristupujte k tejto stránke opatrne.

3. Stránka by od vás nemala žiadať osobné informácie o vašom zdravotnom stave.

  • Žiadna stránka by od vás nemala pýtať zadávanie informácií o vašom zdravotnom stave.

4. Pozrite sa, kto sponzoruje danú stránku.

  • Ak nájdete medzi sponzormi stránky vám známe logá oficiálnych výrobcov zdravotníckych pomôcok, liekov či zdravotných poisťovní, berte informácie ako bezpečné. Takéto spoločnosti si nemôžu dovoliť podporovať stránky s rizikovým obsahom.
  • Ak nenájdete informácie o autorovi stránky a tom, kto ju financuje, pristupujte k informáciám z tohto webu opatrne.

5. Konzultujte vaše internetové zdroje so svojím lekárom, alebo v prípade liekov aj s lekárnikom.

Najbezpečnejšie informácie môžete na slovenskom internete získať na stránkach, ktoré prevádzkujú štátne inštitúcie, zdravotné poisťovne, lekárske, lekárnické organizácie a pacientske organizácie. Tie za ich obsah aj zodpovedajú, sú dohľadateľné a viaceré z nich sa už dlhšie venujú rozvoju aj tejto „informačnej“ časti e-medicíny. Ak teda budete nabudúce hľadať možné diagnózy k príznakom, alebo informácie o nežiaducich účinkoch liekov, urobte tak na bezpečnej stránke.