Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Pacienti, buďme zodpovední

Máte chrípku? Urobte niečo pre seba i pre druhých. Liečte sa poctivo doma.

Sezóna chrípky je v plnom prúde. Reklamy nám ukazujú svet, v ktorom po podaní lieku je chorý človek zrazu plný síl, zázračne vyzdravie a dokáže fungovať v pracovnom i súkromnom živote. Všetci sa snažíme rýchlo vyzdravieť a prípravkov na potlačenie príznakov je na trhu viac než dosť. Nezaberú síce tak dokonale, ako v reklame, ale istú úľavu na okamih cítime. A tak sa s chorými, chtiac či nechtiac,stretávame v autobusoch, na poštách, v škole či v práci. Choroba sa potom môže pekne šíriť ďalej.

Chrípka je vysoko nákazlivá a má rýchly priebeh, sprevádza ju horúčka, zimnica, bolesti svalov a kĺbov, neskôr kašeľ a nádcha. Šíri sa rýchlo, bežne ju ročne chytí 5 až 15 percent populácie. Aj keď zatiaľ najúčinnejšou prevenciou, ktorá nás pred ňou dokáže ochrániť, je očkovanie, väčšina Slovákov túto možnosť nevyužíva. Počas predchádzajúcej sezóny bola u nás zaočkovanosť proti chrípke len 4,4 percenta, a to aj napriek tomu, že vakcínu už roky hradia všetky naše zdravotné poisťovne. Očkovať sa síce nedáme, vyzdravieť však chceme super rýchlo.

Preto sa neraz stáva, že napriek našej diagnóze a odporúčaniam ošetrujúceho lekára, sme presvedčení, že nám pomôžu iba lieky. Najlepšie antibiotiká, tie nás promptne dostanú do formy. A tak tlačíme na lekára, aby nám ich predpísal. Dôsledky? Antibiotiká našu chrípku rýchlejšie nevyliečia. Zbytočne sme užili lieky, bezvýsledne sme minuli na tieto lieky peniaze zo svojej i štátnej peňaženky. Nadbytočné a nesprávne užívanie týchto liekov pritom vedie ku vzniku rezistencie u baktérií. Potom sa ľahko môže stať, že počas choroby, ktorú by tieto lieky bez pochyby vyliečili, nám jednoducho nezaberú. A žiaľ, nezaberú možno ani tým, ktorí tie antibiotika neuvážlivo nebrali.

Pacienti, buďme zodpovední, voči sebe i svojmu okoliu. Sezóna chrípky nás čaká až do konca apríla. A preto, ak sme sa nedali očkovať a ona nás premôže, urobme to, čo nám telo signalizuje. Spomaľme a liečme sa.  Pár dni v posteli, s čajom a vreckovkami. Počúvajme svojho lekára a nenaliehajme za každú cenu, aby nám dal predpis na antibiotiká. Vyzdravenie neurýchlime. Nesnažme sa za každú cenu byť prítomní v práci či pri iných povinnostiach. Neliečená chrípka nám môže spôsobiť veľmi závažné zdravotné komplikácie, končiace hospitalizáciou až smrťou. Cintoríny sú plné nenahraditeľných. Preto myslite na seba, aj na iných. A liečte sa!


Článok zverejnený na: https://marialevyova.blog.sme.sk/c/470965/pacienti-budme-zodpovedni.html