Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Chronickým pacientom v zahraničí môže pomôcť potvrdenie o diagnóze

Ste chronickým pacientom a čaká vás ešte dovolenka v zahraničí? Pravdepodobne ste si pred cestou dali skontrolovať svoj zdravotný stav a tiež máte dostatočnú zásobu liekov, ktoré musíte užívať. V prípade komplikácií oceníte aj správu ošetrujúceho lekára o zdravotnom stave, ktorú vám vystavil váš lekár – špecialista. Potvrdenie by však malo byť vystavené v angličtine, prípadne v jazyku krajiny, do ktorej vycestujete.

Chronickí pacienti musia dodržiavať liečebný režim, určený ošetrujúcim lekárom tak, aby mali svoj zdravotný stav stabilizovaný. Hovoríme o cukrovkároch, pacientoch s vysokým krvným tlakom a mnohými ďalšími ochoreniami, pri ktorých je potrebné dodržiavať adherenciu, teda priľnavosť k liečbe. Chronickí pacienti teda musia pravidelne užívať svoje lieky a dodržiavať navrhovanú životosprávu. To však neznamená, že si nemôžu dopriať relaxáciu v inom ako domácom prostredí. Kombinácia chronický pacient a dovolenka v zahraničí sa nevylučuje. Naopak, mnohým môže oddych pri mori, jazere alebo v prekrásnej horskej prírode len pomôcť.

Dovolenka sa chronickému pacientovi môže skomplikovať, a to práve akútnym zhoršením zdravotného stavu. Práve v takýchto chvíľach pomôže správa ošetrujúceho lekára o aktuálnom zdravotnom stave, o vašej diagnóze, liečbe, spolu s uvedením predpísaných liekov.

Odporúčania pre chronických pacientov 

1. Ešte pred plánovanou dovolenkou si dajte skontrolovať svoj zdravotný stav u lekára – špecialistu. Ideálne je cestovať v prípade, ak je váš zdravotný stav stabilizovaný.

2. Uistite sa, či máte dostatočnú zásobu liekov na dovolenku. Ak nie, dajte si ich predpísať v dostatočnej časovej rezerve. Zopár liekov si zoberte navyše, nikdy neviete, čo môže nastať, či náhodou v zahraničí nebudete musieť zostať dlhšie, napr. pri poruche lietadla.

3. Nechajte si vystaviť správu od ošetrujúceho lekára, ktorá bude obsahovať informácie o vašej diagnóze i liečbe, najlepšie v angličtine. Niektoré letecké spoločnosti takéto správy vyžadujú. Pokiaľ máte aj inú zdravotnú dokumentáciu, napríklad sumárnu prepúšťaciu správu z nemocnice, zoberte si kópiu pre istotu so sebou, prípadne si ju odfoťte do telefónu.

4. Ak cestujete v rámci Európy, nevyhnutnosťou je mať pri sebe Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP), ktorý vám vydá vaša zdravotná poisťovňa. Platí v krajinách EÚ, v Srbsku, Nórsku, Švajčiarsku, Lichtenštajnsku, Macedónsku a na Islande. Skontrolujte si jeho platnosť.  Odporúčame zakúpiť si aj komerčné poistenie, môžete využívať iné benefity, ako pri EPZP. Vopred si však zistite, či takéto poistenie nemá výluku na chronické ochorenia alebo na prípady zhoršenia stavu chronického ochorenia.

5. Spíšte si zoznam všetkých užívaných liekov, spolu s uvedením ich obchodných názvov, účinnej látky a dávkovaním. V prípade potreby sa určite zíde.

6. Informujte sa, či je v mieste dovolenky dostupná zdravotná starostlivosť, i špecializovaná.

7. Lieky prevážajte a skladujte bezpečne. V prípade, že cestujete lietadlom, lieky si radšej nechajte v príručnej batožine. V prípade, že by bola uložená v kufri v rámci batožinového priestoru lietadla, mohlo by prísť k ich znehodnoteniu.

Foto: pixabay.com