Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Antibiotiká pri slnení na pláži? Zabudnite!

Nepríjemné vyrážky, začervenanie, pľuzgiere, opuchy  či popáleniny. Aj takto môže na kombináciu  lieku a slnečného žiarenia reagovať vaša pokožka. Nejde pritom iba o ojedinelé prípady, ohrozené sú desiatky tisícok pacientov na Slovensku. Aj slnko totiž patrí k látkam, ktoré v kombinácii s konkrétnymi liečivami môže spôsobiť nepríjemné  zdravotné ťažkosti. A tak pacient, ktorý sa lieči na iné ochorenie, môže pre nežiaduce účinky tohto riskantného spojenia napokon skončiť v ambulancii kožného lekára.

Problémom sú antibiotiká, i ibuprofény

Nemusíte byť ani chronickým pacientom, aby vám užívané lieky narobili veľké nepríjemnosti. Už po krátkom čase, ako ste užili svoj liek a na pokožku začali dopadať lúče slnka, to môže prísť. Nepríjemné svrbenie, vyrážky, pľuzgiere. Možností je kopec, podráždená koža sa bráni vytváraním protilátok, ktoré poškodzujú kožné bunky a koža začne nebezpečne reagovať.

Takúto nežiaducu fotosenzitívnu reakciu môže vyvolať slnko napríklad v kombinácii s antibiotikami zo skupín chinolónov, tetracyklínov, s obsahom sulfónamidu, alebo v prípade, ak užívate jeden z najobľúbenejších voľno-predajných liekov na bolesť a zápaly, s účinnou látkou ibuprofén. Rizikové sú aj protizápalové lieky na báze gélu alebo náplaste, obsahujúce diklofenak, ketoprofén. Nielen užívanie týchto liekov môže byť problematické. Verte - neverte, chemické látky v liekoch a UV žiarenie sa vzájomne neznášajú vo viac než 300 druhov liekov.

Ohrození tiež kardiaci i psychiatrickí pacienti

Pacienti, ktorí sa liečia na srdce, by sa radšej slnku mali vyhýbať. Mnoho z liekov, ktoré pomáhajú stabilizovať ich zdravotný stav, totiž reaguje na slnečné žiarenie. Reakcie hrozia v prípade, ak užívate statíny, antiarytmiká, lieky s účinnou látkou amiodarón, diuretiká. Problematické sú aj iné lieky: retinoidy, liečiace akné, voľnopredajné prípravky s obsahom ľubovníka bodkovaného, niektoré antidepresíva či antiepileptiká.

Pokožka nemusí zareagovať len mierne. Ešte horšia situácia môže nastať pri tzv. fotoalergických reakciách pokožky. Vtedy svrbenie, ekzém či výsyp sa objavia i tam, kde slnko nedopadlo. Ak takýto prípad nastane a vaše lieky spôsobili alergickú reakciu vyvolanú imunitnou odpoveďou, nezostáva vám nič iné, len sa dôsledne chrániť pred slnkom.