Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Účinnou prevenciou chrípky je aj očkovanie

Aj keď si na začiatok chrípkovej sezóny snáď chvíľku počkáme, dopredu by sme mali myslieť na prevenciu. Klasické rady, ako dopĺňanie vitamínu C prostredníctvom ovocia a zeleniny, časté umývanie rúk či otužovanie, všetci poznáme. Mnoho Slovákov však každoročne nevyužíva najúčinnejší ochranný nástroj – očkovanie proti chrípke. A to aj napriek tomu, že vakcínu už roky plne hradia všetky naše zdravotné poisťovne. Najdisciplinovanejší sú v tomto naši seniori, z ktorých sa v minulej sezóne dalo zaočkovať 13 % z nich.


Sezóna chrípky a jej podobných akútnych respiračných ochorení začína v októbri a trvá spravidla až do apríla nasledujúceho roka. Práve október a november sú najvhodnejším časom, kedy by sme mali porozmýšľať nad očkovaním, pretože telo si vytvorí protilátky za cca 10 dní až 2 týždne. Chránení budete pred tými vírusmi, ktorých antigény sa nachádzajú v očkovacej látke pre danú sezónu.

Vakcíny proti chrípke sú bezpečné a očkovanie by mali  zvážiť najmä ohrozené skupiny, teda seniori, tehotné ženy, chronickí pacienti, ale aj zdravotníci. Štatistiky ukazujú, že zaočkovanosť proti chrípke je na Slovensku stále nízka, aj v ostatnej chrípkovej sezóne zostala na úrovni 4,4 %. Chorobnosť aj v minulej chrípkovej sezóne stúpla v porovnaní s predchádzajúcim rokom a kvôli chrípke museli zatvoriť viac ako 400 škôl a škôlok. Chrípka je totiž vysoko nákazlivá, vírus sa šíri vzduchom a bežne na ňu počas roka ochorie 5 až 15 percent populácie. Jej nástup je veľmi rýchly. Z plného zdravia sa človek už v priebehu niekoľkých hodín cíti úplne nanič. Príznakmi chrípky sú vysoká teplota (nad 38 ° C), bolesti svalov,  hlavy, kĺbov, ale aj zimnica či suchý dráždivý kašeľ. K tomu sa často pridružuje aj sínusitída, čiže zápal prínosových dutín.

Príznaky, ktoré telo zdravého jedinca dokáže jednoducho zvládnuť, môžu byť pre rizikové skupiny zaťažkávacou skúškou. Ak ste chronický pacient, senior, ste tehotná, alebo pracujete v zdravotníctve, poraďte sa radšej so svojím lekárom.

Chrípku predovšetkým vyležte

Aj keď rôznymi liekmi proti bolesti, ktoré znižujú horúčku, môžeme potlačiť prejavy chrípky, v prvom rade by sme chorobu nemali podceňovať a mali ju riadne vyležať, nie šíriť ďalej. Nevyležaná chrípka  môže prerásť až do závažného ochorenia, napríklad zápalu srdcového svalu. Neoplatí sa preto riskovať, ale dopriať telu trochu oddychu a liečiť sa, alebo sa proti chrípke očkovať a zvýšiť tak svoju šancu, že vôbec neochoriete.

Vaša prvá návšteva by tak mala smerovať k lekárovi. Skontroluje váš zdravotný stav a ak je to potrebné, rozhodne o vašej dočasnej práceneschopnosti. Lekár vám zároveň predpíše lieky, ktoré pomôžu chorobu lepšie zvládať. Ak by sa vyskytli zdravotné komplikácie pri vašej liečbe, napríklad zápal stredného ucha, zápal priedušiek alebo zápal pľúc, rýchlo nasadí vhodnú liečbu. Nezabudnite ho však informovať, aké všetky lieky či výživové doplnky aktuálne užívate.

Rozumné rady pri užívaní liekov proti bolesti

Zvyknete sa pri chrípke liečiť liekmi, ktoré si zakúpite aj bez lekárskeho predpisu? Analgetiká, lieky proti bolesti a na zníženie horúčky, naozaj pomôžu potlačiť príznaky. Ak však chcete napríklad skombinovať obľúbený liek s liečivom paracetamol s horúcim nápojom proti chrípke a k nemu ešte aj poriadnu dávku cesnaku, radšej si to dobre rozmyslite. Obsahujú totiž totožné liečivo a cesnak ich účinok posilňuje. Čo by sa mohlo na prvý pohľad zdať ako dobrý nápad na rýchle vyliečenie, vám môže skôr uškodiť. Duplicitným užívaním lieku totiž riskujete poškodenie svojej pečene.

Ak si v lekárni kupujete viac prípravkov na zvládnutie chrípky, či už liekov, vitamínov alebo čajov, pýtajte sa, ako najlepšie lieky užívať, aby boli účinné a nehrozili vám žiadne riziká. Nezabudnite lekárnika informovať ani o ďalších súčasne užívaných liekoch.