Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

10 vecí, ktoré by mali tínedžeri vedieť o liekoch

Dospelí si zväčša uvedomujú, aké prínosy, ale tiež riziká, plynú z užívania liekov. U tínedžerov to však môže byť iné. Viesť deti k rozumnému užívaniu liekov chce čas a len ťažko sa im to dá vysvetliť zo dňa na deň. Každý tínedžer je navyše iný, a preto je na rodičovi, aby zvážil, či je už jeho dieťa pripravené prevziať zodpovednosť za svoje zdravie. 

Pri liekoch ale netreba nechať nič na náhodu a zbytočne veci uponáhľať. Je úplne na mieste, ak sa rozhodnete robiť svojmu tínedžerovi v začiatkoch policajta, a neskôr aspoň poradcu. Aj keď každý rodič vie, že skôr či neskôr sa bude musieť jeho dieťa prestať na neho spoliehať, v prípade užívania liekov je opatrnosť na mieste. Odhadnúť ten správny čas môže byť niekedy veľmi ťažké. O rozumnom a zodpovednom užívaní liekov by mal preto váš tínedžer najskôr čo to vedieť.

1. DO LEKÁRNE LEN S DOSPELÝM

Liek na lekársky predpis osobe mladšej ako 18 rokov v lekárni nevydajú. V prípade voľnopredajných liekov to však neplatí, keďže pri výdaji takéhoto lieku nie je potrebné preukázať sa preukazom poistenca. Pokiaľ si teda nebudete istí, že je vaše dieťa na tento krok pripravené, trvajte na návšteve lekárne len v sprievode dospelého. Aj zdanlivo neškodné voľnopredajné lieky, či vitamínové a výživové doplnky, môžu pri nesprávnom užívaní narobiť viac škody ako úžitku.

2. LIEKY NIE SÚ CUKRÍKY

A to platí aj o vitamínoch či výživových doplnkoch. Každý liek, vitamín, výživový doplnok, ale aj napríklad bylinky majú svoje presné využitie, no tiež obmedzenia, ktoré by mal človek poznať skôr, ako ich užije alebo navzájom skombinuje. Váš tínedžer by si preto nemal nič naordinovať sám, bez vášho vedomia.

3. PORADIŤ SA NIE JE HANBA

Ani dospelí si niekedy nevedia rady so svojimi zdravotnými ťažkosťami, a tak sa obracajú o pomoc na svojho lekára či lekárnika. Preto, ak má vaše dieťa zdravotný problém, ktorý chce riešiť a nebodaj aj príde s návrhom riešenia, porozprávajte sa o tom a sami zhodnoťte, či nie je na mieste návšteva lekára. I keď mnoho tínedžerov si rady rodičov neberie veľmi k srdcu, snažte sa dať dieťaťu najavo, že zdravotné problémy sú vážna vec a ste tu pre neho, kedykoľvek bude potrebovať.

4. NIEKTORÉ KOMBINÁCIE MÔŽU BYŤ NEBEZPEČNÉ

Mnoho dospelých, nie to ešte tínedžerov, ani len netuší, čo môže spôsobiť nevhodná kombinácia liekov a výživových doplnkov. Preto svoje deti veďte k tomu, aby lekára alebo lekárnika vždy informovali o všetkých voľnopredajných liekoch, liekoch na predpis, vitamínoch aj výživových doplnkoch, ktoré práve užívajú. Môžete sa tak vyvarovať zbytočným zdravotným ťažkostiam.

5. LIEKY TREBA UŽÍVAŤ PODĽA ODPORUČENÍ LEKÁRA

Každý liek, skôr ako prišiel na trh, bol dlhé roky testovaný. Výsledkom týchto skúšok sú presne stanovené schémy, kedy a ako lieky užívať. Pokiaľ teda užívame liek, aby sme sa dopracovali k želanému výsledku, musíme ho užívať podľa odporúčaní a pokynov lekára. Čokoľvek nám na predpísanej liečbe nesedí, treba konzultovať s lekárom, ktorý zváži ďalší postup.

6. TREBA RÁTAŤ S NEŽIADUCIMI ÚČINKAMI

Každý liek môže mať nežiaduce účinky, ktoré sa môžu, ale aj nemusia prejaviť. Dôležité je o nich informovať lekára, ktorý zváži, či by nebolo vhodné liek vysadiť a nahradiť ho iným. Samovoľné vysadenie lieku nie je riešenie. Lekár vie pochopiť, že nie každý liek sadne každému pacientovi. Treba si uvedomiť, že keď liek vysadíme bez toho, aby sme ho nahradili iným, je to to isté, akoby sme s našim zdravotným problémom k lekárovi nikdy nešli a neriešili ho. Skôr či neskôr nás tak môže tento problém dobehnúť.

7. CÍTIŤ SA LEPŠIE NEZNAMENÁ BYŤ ZDRAVÝ

Ústup príznakov po pár dňoch môže človeka lákať k ukončeniu liečby. Ak však lekár alebo lekárnik povedali, že liečbu treba doužívať úplne a nie len do ústupu príznakov, nie je rozumné ju ukončiť skôr. Najmä, ak je reč o antibiotikách. V opačnom prípade riskujete, že sa vám ochorenie vráti a liečba by vám pri ďalšej chorobe už nemusela zabrať. Niektoré lieky navyše treba užívať dlhodobo alebo dokonca celý život, aby sa zdravotný stav upravil, prípadne sa spomalilo napredovanie ochorenia. Vždy preto treba postupovať podľa pokynov lekára.

8. MEDICÍNA NEROBÍ ZÁZRAKY NA POČKANIE

Sú situácie, keď stačí pár dňová liečba a človek je opäť fit. Niektoré problémy však vyžadujú dlhší čas, aby sa výsledky dostavili, napríklad liečba akné. Podporujte a učte svojho tínedžera trpezlivosti.

9. ZABUDNÚŤ NA LIEK MÔŽE KAŽDÝ

Každému sa to už stalo a príbalový leták na takúto situáciu pamätá. Vysvetlite svojmu dieťaťu, že ak zabudne užiť liek, netreba si ho okamžite dať alebo nebodaj dva naraz. Stačí, ak príde za vami a spoločne si prečítate príbalový leták s ďalším odporúčaným postupom v prípade vynechania liečby.

10. VYKAŠLAŤ SA NA LIEČBU SA NEVYPLÁCA

Keď už raz máme zdravotný problém a vieme o ňom, je rozumné riešiť ho. Sám od seba určite nezmizne a jeho ignorovaním by sme si mohli navyše uškodiť. Pokiaľ sme si istí, že ho vieme zvládnuť aj sami doma, je dobré obrátiť sa o radu aspoň na lekárnika. Ak sa nám však čokoľvek nepozdáva, zdravotný stav sa nelepší, či nebodaj zhoršuje, už je na mieste obrátiť sa na lekára.


Foto: pixabay.com