Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Pozor! Homeopatiká nie sú to isté ako prírodné liečivá z byliniek

Ľudia sa dnes čoraz viac prikláňajú k liečbe prírodnými liečivami. Aj keď nie vždy sa dokážeme pri chorobe vyhnúť voľnopredajným liekom, či dokonca liekom na predpis, snažíme sa predsa len hľadať možnosti, ako do tela dostať menej chémie a viac prírody. Jednou z takýchto alternatív bývajú aj homeopatiká, ktoré sa u nás v posledných rokoch udomácnili. Viete, čo sú vlastne zač?


Dobré rady našich starých mám, ako si poradiť s najbežnejšími ochoreniami pomocou byliniek, využívajú snáď všetci z nás dodnes. Pri zápche pomôže senný čaj, ak sa potrebujeme poriadne „vypotiť“, uvaríme si čaj z lipového kvetu, na drobné ranky použijeme propolisovú tinktúru či harmančekový odvar. Všetky tieto osvedčené recepty bez pochyby pochádzajú priamo z prírody. V lekárni však nájdeme aj homeopatiká, pri ktorých výrobcovia deklarujú, že sú to prírodné liečivá a neobsahujú chemicky vyrobené účinné látky. Prečo sa teda o nich často hovorí s takou nedôverou? Dôvodom je najmä spôsob ich výroby a ťažká preukázateľnosť účinkov liečby.

Ako sa homeopatiká vyrábajú?

Základom homeopatického lieku je látka prírodného pôvodu – rastlinného alebo živočíšneho. Podstatou výroby homeopatika je však riedenie. Takýto liek nemôže podľa zákona obsahovať viac ako 1/10 000 materskej tinktúry alebo viac ako 1/100 najmenšej dávky liečiva, ktorú obsahuje liek s rovnakým liečivom na lekársky predpis. To znamená, že jeden liter homeopatika vyrobeného povedzme z propolisovej tinktúry by obsahoval najviac 0,1 ml tejto tinktúry. Alebo by ste museli zobrať minimálne 100 homeopatických tabliet, aby ste užili 1 dávku aspoň najslabšieho lieku na lekársky predpis. Práve takéto extrémne riedenie účinnej látky je dôvodom pochýb o účinnosti homeopatika u odborníkov a vedcov.

Čo teda obsahuje homeopatikum, ak sa účinné látky v ňom nachádzajú len v stotinových podieloch? Až vyše 99,9 % homeopatika tvoria takzvané pomocné látky, ako sú rôzne sladidlá (sacharóza, glukóza), prípadne etanol, laktóza a rôzne farbivá (napríklad karamel) či obyčajná voda. V prípade mastí je to najmä vazelína a lanolín.  

Hoci podľa našich zákonov je homeopatikum označované ako liek, svoju účinnosť pri liečbe daného ochorenia nemusí jeho výrobca vôbec dokladovať.  


Účinnosť homeopatík nie je potrebné dokazovať

Druhý dôvod nedôvery voči homeopatikám vyplýva z toho, že na rozdiel od ostatných liekov nemusí výrobca homeopatického lieku preukazovať štúdiami jeho účinnosť na dané ochorenie, ani prípadné vedľajšie účinky. Ako je to možné? Na to, aby ste si mohli liek u nás zakúpiť, je potrebné, aby ho jeho výrobca riadne zaregistroval v Štátnom ústave na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Na rozdiel od liekov, homeopatiká pri tejto registrácii nemusia dokazovať klinickými štúdiami svoju účinnosť, ani nie je potrebné predkladať výsledky toxikologicko-farmakologického skúšania. Obsah účinnej látky je totiž v jednej dávke liečiva vďaka riedeniu len minimálny. Keďže u homeopatík nie je preukázaná ich účinnosť, a teda z medicínskeho hľadiska nemôžu byť rovnocennou náhradou lieku na predpis, nie sú homeopatiká hradené z verejného zdravotného poistenia a pacient si ich musí v plnej miere hradiť sám.

Keďže homeopatické lieky nemusia prejsť žiadnymi klinickými skúšania, ich výrobcovia nedokážu s istotou deklarovať ich účinnosť, možné nežiaduce účinky, interakcie s inými liekmi či potravinami, ani to, či ich môžete užívať počas tehotenstva a dojčenia, alebo či môžu mať vplyv na vedenie motorových vozidiel. V príbalových letákoch homeopatík sa tak neraz uvádza len povinná jazda „Nevzťahuje sa“. To však neznamená, že daný liek takéto účinky nemá.

Ak chcete pri liečbe svojich zdravotných problémov siahnuť radšej po liekoch z prírody, poraďte sa so svojím lekárnikom o vhodných bylinných čajoch, tinktúrach či mastiach. Tie vám na rozdiel od homeopatík zaručia dostatočnú koncentráciu účinných látok potrebnú na účinnú liečbu.


Zdroje:
Zákon 362/2011 o liekoch a zdravotníckych pomôckach https://www.sukl.sk/buxus/docs/O_nas/Legislativa/362_zakon_lieky_pomocky.pdf
https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/registracia-humannych-liekov/registracia-lieku/homeopatika?page_id=3873
Foto: pixabay.com