Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Zázvor nie je pre každého. Kto by mal byť pri jeho užívaní opatrný?

Pre svoju charakteristickú chuť je zázvor mimoriadne obľúbený nielen v ázijskej kuchyni, ale už aj u nás. Nie len jeho chuť, ale aj liečivé účinky sú dôvodom, prečo naň mnohí nedáme dopustiť. Keď nás začne škrabať v krku alebo sa ozve nevoľnosť, mnohí z nás siahneme po šálke zázvorového čaju. Zázvor však napriek svojim blahodarným účinkom dokáže niektorým pacientom vážne uškodiť. Kedy sa mu radšej vyhnúť a ako ho správne užívať?

Piť len zázvorový čaj z nakrájaného koreňa zakúpeného v potravinách nestačí. Ak chcete naplno využiť liečivé účinky tejto rastliny, je lepšie konzumovať ho rozdrvený na prášok, ideálne vo forme kapsúl či tabliet.

Na chrípku, nevoľnosť aj tráviace problémy

Koreň ďumbiera lekárskeho, teda zázvoru, má protizápalový účinok a pôsobí mierne tlmivo na nervový systém. Preto sa odporúča užívať ho pri bolestiach hlavy, nachladnutí a chrípke. Spomaľuje zrážanie krvi, vďaka čomu môže zmierniť bolesti hlavy, menštruačné bolesti či uľaviť pri bolestiach u pacientov s reumatoidnou artritídou a osteoartrózou.

Pomáha tiež pri rozličných tráviacich problémoch. Podporuje chuť do jedla, urýchľuje trávenie a metabolizmus, pomáha zbaviť sa nadmernej plynatosti či zastaviť hnačku, upokojuje podráždený žalúdok a zmierňuje príznaky syndrómu dráždivého čreva.

Zázvor tiež zmierňuje pocit nevoľnosti či zvracanie, vďaka čomu ho často užívajú nielen cestovatelia s nevoľnosťami (kinetózou), ale aj tehotné, ktoré sa chcú vyhnúť užívaniu tabliet na predpis (antiemetík). Avšak pozor, tehotné ženy by nemali zázvor dlhodobo užívať bez odporúčania lekára, a to najmä preto, že zázvor vplýva na riedenie krvi, čo môže viesť k potratu či nadmernému krvácaniu počas pôrodu. Obzvlášť sa neodporúča užívať zázvor v prípade rizikového tehotenstva. Pred užívaním sa preto nezabudnite poradiť s lekárom alebo lekárnikom.

Pacientom po zákrokoch v anestézii, absolvovaní onkologickej liečby či liečby AIDS/HIV môže pomôcť zbaviť sa pocitu nevoľnosti a povzbudzuje ich chuť do jedla. V týchto prípadoch je však potrebné užiť zázvor pred aplikovaním liečby.

Najnovšie štúdie ukazujú, že užívanie zázvoru by mohlo pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu („zlého“ cholesterolu) v krvi, a tak prispieť k zníženiu kardiovaskulárnych ochorení.

Zázvor dokáže ovplyvniť účinok liekov

Naopak, na pozore by sa mali mať pacienti, ktorí trpia hemofíliou či genetickým ochorením krvotvorby, alebo užívajú warfarín – liek na riedenie krvi. Účinok ich lieku by zázvor mohol znásobiť, čo by mohlo viesť ku krvácaniu či vzniku modrín. 

Na pozore by ste sa mali mať aj v prípade, ak užívate lieky na zníženie krvného tlaku. Zázvor má totiž podobný účinok ako vaše lieky. Takáto kombinácia môže váš tlak až príliš znížiť alebo zapríčiniť nepravidelný srdcový rytmus.

Rovnako sa neodporúča ani súčasné užívanie zázvoru a niektorých liekov proti bolesti či liekov obsahujúcich tieto účinné látky (liečivá):

  • Aspirín
  • Ibuprofén
  • Diklofenak
  • Heparín
  • Klopidogrel
  • Naproxén
  • Dalteparín
  • Enoxaparín


Pozor, zázvor môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi aj tvorbu žlče

Najmä pri dlhodobom užívaní zázvoru či jeho väčších dávkach by pacienti s cukrovkou mali starostlivo kontrolovať svoju hladinu cukru v krvi. Zázvor totiž posilňuje účinok ich liekov, v dôsledku čoho môže byť hladina cukru v ich krvi príliš nízka.

Zázvor tiež povzbudzuje tvorbu žlče, preto sa neodporúča užívať pacientom so žlčovými kameňmi.


Zdroje:
http://www.praktickelekarnictvo.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=5814&magazine_id=14
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-961/ginger
https://sk.medlicker.com/1478-dumbier-lekarsky-zazvor
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=584