Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Chrípka alebo koronavírus: dajú sa odlíšiť?

Top témou tohto roka je jednoznačne koronavírus. I keď ho už mnohí majú, po mesiacoch strachu aj bagatelizovania, doslova plné zuby, nemali by sme voči nemu zostávať ľahostajní. Už o pár týždňov budeme totiž čeliť ďalšej neľahkej úlohe – ako odlíšiť koronavírus od chrípky.

O koronavíruse sa v začiatkoch pandémie hovorilo ako o novom víruse. Nie je tomu ale celkom tak. Ešte do roku 2002 vyvolávali koronavírusy choroby, ktoré sprevádzali nevýznamné hnačky či ťažkosti horných dýchacích ciest. Tie sa veľmi nelíšili od príznakov bežného prechladnutia. Komplikácie sa mohli kde tu objaviť u astmatikov a pacientov s chronickou bronchitídou, a to v podobe záchvatov kašľa. Situácia sa výrazne zmenila počas zimy v rokoch 2002 až 2003, kedy sa objavilo vysoko závažné a v mnohých prípadoch smrteľné ochorenia SARS. Túto jar sme už čelili celosvetovej pandémii vyvolanej v poradí siedmym identifikovaným koronavírusom SARS-CoV-2.

Silnejší protivník než chrípka

Za 10 týždňov od prepuknutia pandémie koronavírusu bolo na celom svete evidovaných takmer 110-tisíc prípadov COVID-19 a z toho vyše 3,8-tisíc bolo smrteľných. Na chrípku ročne ochorie na celom svete približne miliarda ľudí, pričom 300 až 650-tisíc skončí úmrtím pacienta.

„Z hľadiska podielu smrteľných prípadov sa COVID-19 javí byť aspoň 10-krát nebezpečnejší ako bežná sezónna chrípka,“ uviedli začiatkom marca vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Či už ide o chrípku alebo COVID-19, ťažký priebeh ochorenia sa zväčša spája s oslabenou imunitou či pridruženými inými ochoreniami. Najmä chronickí pacienti a starší ľudia by preto mali dbať na prevenciu – vyhýbať sa miestam s väčšou koncentráciou ľudí, chrániť sa rúškom a dbať na zvýšenú hygienu rúk / používanie dezinfekcie.

Príznaky sa veľmi nelíšia

Kým chrípka je sezónne ochorenie, ktoré sa u nás vyskytuje od októbra do apríla, pre COVID-19 to zjavne neplatí. Odlíšiť ich od seba nebude vôbec jednoduché, ich príznaky sú totiž veľmi podobné.

PRÍZNAKY
CHRÍPKA
COVID-19
Typické príznaky 
Teplota
horúčka nad 38 °C
horúčka nad 38 °C
Kašeľ
suchý, dráždivý, vyčerpávajúci
suchý, vyčerpávajúci, sťažené dýchanie
Celková únava, slabosť a vyčerpanie
výrazná
výrazná
Ďalšie príznaky
Nádcha
niekedy
niekedy
Bolesť v krku
niekedy
niekedy
Bolesť hlavy
výrazná
niekedy
Bolesť svalov a kĺbov
výrazná
niekedy
Strata čuchu
nikdy
niekedy
Strata chuti
nikdy
niekedy
Hnačky, nevoľnosť, bolesť brucha, vracanie
nikdy
niekedy

Komplikovaný priebeh chrípky môže vyústiť až do zápalu pľúc alebo zápalu srdcového svalu, ktoré môžu byť pre pacienta život ohrozujúce. Medzi komplikácie ochorenia COVID-19 patrí akútny respiračný syndróm (dýchavičnosť), zápal a zlyhávanie pľúc, septický šok, poškodenia obličiek, poškodenia srdca, sekundárne bakteriálne a plesňové infekcie a multi orgánové zlyhanie.

Čo robiť pri prvých príznakoch?

Ak na sebe spozorujete niektorý z vyššie uvedených príznakov, mali by ste sa v prvom rade telefonicky skontaktovať so svojim lekárom. Ten vám poradí ako ďalej postupovať a zhodnotí, či by mohlo ísť vo vašom prípade o ochorenie COVID-19. Dôležité je nezamlčať mu žiadne dôležité informácie. 

Či už pôjde o chrípku alebo o koronavírus, zbytočné vysedávanie v čakárni nie je namieste, nakoľko v oboch prípadoch ide o vysoko infekčné ochorenie. Navštíviť lekára by ste mali až po vzájomnej telefonickej dohode.

Liečba neexistuje, tlmia sa len príznaky

Podobne ako pri chrípke, ani v prípade COVID-19 neexistuje zázračný liek, ktorý by vás zbavil tejto infekcie za pár dní. Dôležité je zostať v posteli a liečiť sa ako pri iných bežných vírusových ochoreniach – zmierňovať teplotu, kašeľ, prípadne nádchu či ďalšie príznaky. Zabúdať netreba ani na dostatočný pitný režim a prísun vitamínov. 

Svoju liečbu konzultujte s ošetrujúcim lekárom. V prípade podozrenia na COVID-19 postupujte podľa jeho pokynov a hláste sa telefonicky aj na regionálnom úrade verejného zdravotníctva v mieste vášho bydliska.

Pri výskyte ochorenia myslite aj na ostatných členov domácnosti a znížte riziko prenosu ochorenia na minimum. Ak vám to situácia a podmienky dovoľujú, izolujte sa od nich.


Zdroj:
https://www.sav.sk/index.php?doc=services-news&source_no=20&news_no=8736
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1609:informacia-oncoronavirusoch&catid=68:epidemiologia&Itemid=76
https://korona.gov.sk/co-je-covid-19/