Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Máte intoleranciu laktózy? Laktóza je súčasťou viacerých liekov

Diagnostikovali vám neznášanlivosť laktózy, teda mliečneho cukru? Vedeli ste, že laktóza je súčasťou mnohých liekov či výživových doplnkov? Aj keď vám množstvo prítomnej laktózy v jednom lieku pravdepodobne nespôsobí žiadne problémy, opatrnejší by ste mali byť v prípade, ak užívate viacero liekov, ktoré ju obsahujú. Prípadne, ak máte závažnú intoleranciu laktózy. Vtedy už príznaky ochorenia môžete pociťovať.

Laktóza sa používa ako doplnková látka pri výrobe tabliet alebo kapsúl a podľa Združenia pre osvetu intolerancie laktózy ju obsahuje asi 20 % liekov. Vo farmaceutickom priemysle sa často používa pri výrobe tabliet, zabezpečuje totiž, aby pilulka mala určitú veľkosť či hmotnosť.

Keď máme problém s trávením mlieka

Laktóza je mliečny cukor, ktorý sa bežne nachádza v mlieku a v mliečnych výrobkov. Pomocou enzýmu laktázy sa štiepi na dva monosacharidy – glukózu a galaktózu. Pokiaľ sa v našom tele neprodukuje dostatok enzýmu laktáza, máme problémy s trávením mlieka a mliečnych výrobkov. Intolerancia môže byť ako vrodená, tak aj získaná, zisťuje sa laktózo-tolerančným testom. Príznaky ako hnačka, kolikové bolesti brucha, nafukovanie, plynatosť či prelievanie črevného obsahu sa môžu objaviť od 30 do 120 minút po požití mlieka. Laktózovú intoleranciu má približne každý šiesty človek.

Pokiaľ máte laktózovú intoleranciu, pozorne si prečítajte príbalovú informáciu ku každému lieku, ktorý užívate. Ak vám diétny režim nenastaví inak váš lekár, vyvarujte sa konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov, okrem tvrdých syrov a kyslomliečnych výrobkov. Pokiaľ užívate viacej liekov, obsahujúcich laktózu, a vy pociťujete symptómy laktózovej intolerancie, ako bolesti v bruchu, plynatosť alebo nafukovanie, máte hnačky, konzultujte vašu farmakoterapiu s lekárom alebo lekárnikom.


Foto: pixabay.com