Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Alkohol s liekmi radšej nekombinujte

Rodinné oslavy, posedenia s priateľmi či pohár vína pri večeri. Je toľko príležitostí, ktoré nás priam navádzajú k tomu, aby sme alkohol, aj keď v malých dávkach, konzumovali. Vedeli ste však, že pokiaľ užívate niektoré druhy liekov, na alkohol by ste mali určite zabudnúť?

Kombinácia liekov a alkoholu môže byť v mnohých prípadoch nebezpečná. Vylúčiť by ho mali najmä pacienti užívajúci psychofarmaká, ako antidepresíva, či lieky na spanie. Hrozbou môže byť aj jeho kombinácia s liekmi na žalúdok, prípadne opiátmi. Pozor by si naň mali dať aj iní chronickí pacienti, pravidelne užívajúci lieky: cukrovkári, alergici či pacienti s vysokým krvným tlakom. Ak však aj nepatríte k chronickým pacientom a lieky potrebujete užívať len dočasne, pri zvládnutí akútneho ochorenia, uškodiť si môžete napríklad kombináciou alkoholu s paracetamolom alebo antibiotikami. Alkohol pritom obsahujú aj niektoré lieky, napríklad sirupy na kašeľ.

Kombinácia alkoholu s liekmi môže vytvárať interakcie, a teda sa môžu prejaviť rôzne príznaky: nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy, ospalosť, závrate, zmeny krvného tlaku, netypické správanie či strata koordinácie.

Niekedy alkohol ani nemusí vytvárať interakcie s užívanými liekmi. Môže však ovplyvniť priamo zdravotný stav pacienta, a tým zvýšiť riziko vzniku ďalších zdravotných komplikácií.

Ktoré lieky sú najrizikovejšie

Lieky proti bolesti
Paracetamol, ktorý sa nachádza v mnohých liekoch, aj voľnopredajných, je vo vyšších dávkach hepatotoxický. Alkohol ešte zvyšuje škodlivý účinok paracetamolu na pečeň. Riziková je aj kombinácia alkoholu s kyselinou acetylsalicylovou (Aspirin, Acylpyrin).

Antibiotiká
Pri viacerých druhov antibiotík si priam koledujete o problém, ak počas ich užívania budete piť alkohol. Niektoré sú samé o sebe ťažké na žalúdok, pri alkohole by sa tieto ich nežiaduce účinky mohli zosilniť.

Lieky na vysoký krvný tlak či srdce
Mnohé z nich znižujú krvný tlak. Alkohol by mohol zvýšiť účinok týchto liekov, preto sa môže stať, že budete mať pocity slabosti, závrate a mohli by ste dokonca aj odpadnúť.

Lieky proti alergii
Pri niektorých druhov liekov proti alergii môže alkohol zvýšiť ich tlmivý účinok.

Psychofarmaká
Mnohé z týchto liekov v kombinácii s alkoholom spomalia činnosť centrálneho nervového systému, pacientovi sa tak zhorší pozornosť, koordinácia.

Lieky na cukrovku
Lieky, ktoré cukrovkári musia pravidelne užívať, stabilizujú ich hladinu cukru v krvi. Ak ich skombinujú s alkoholom, môže sa znížiť hladina cukru v krvi, hrozí hypoglykémia, ktorá môže viesť až k život ohrozujúcemu stavu. Navyše, alkohol nepôsobí len bezprostredne po jeho užití, ale dokonca aj 12 hodín po jeho užití.

Preto ak užívate lieky, alkohol radšej vynechajte. Kombinácia alkoholu a liekov je v mnohých prípadoch nevhodná, pretože hrozí vznik nežiaducich interakcií. Účinok lieku sa tak môže dočasne zvýšiť alebo znížiť, dokonca spoločné užívanie môže viesť k poškodeniu niektorých orgánov.

Pokiaľ si pohár vína či piva napriek všetkému chcete dopriať, spýtajte sa na názor svojho lekára alebo lekárnika. Tí preveria možné interakcie vašich liekov s alkoholom a vyhodnotia, či si jeden pohár môžete dopriať, alebo radšej nie. Poslúchnite ich rady, veď ide o vaše zdravie. Lieky nemožno brať na ľahkú váhu a užívať ich treba naozaj s rozumom.