Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Lacnejšiu alternatívu lieku odmietne až pätina Slovákov

Návšteva lekárne nám dokáže neraz prevetrať peňaženku. Aj napriek tomu sa však o lacnejšie alternatívy liekov príliš nezaujímame. Ako ukázal náš prieskum, v užívaní generických liekov sme stále opatrní. Až pätina Slovákov preferuje lekárom predpísaný či odporučený liek pred lacnejšou generickou náhradou.


Podľa prieskumu až tretina Slovákov nepozná pojem generikum vôbec, a aj po vysvetlení sú k tejto alternatíve len málo naklonení. Generikum je pritom plnohodnotnou alternatívou originálneho lieku, ktorý bol svojim výrobcom uvedený na trh ako jediný svojho druhu. Originálne lieky sú chránené, zvyčajne po dobu 20 rokov, tzv. patentovou ochranou. Po vypršaní jej platnosti môžu ostatní výrobcovia liekov priniesť na trh vlastné lieky s obsahom rovnakej účinnej látky (liečiva), ako má už spomínaný originálny liek. Takéto lieky nazývame generické.

„Originálne lieky musia prejsť zložitými a nákladnými toxikologickými a klinickými skúšaniami, preto je ich cena spravidla vyššia,“ vysvetľuje farmaceutka z lekárne Dr.Max PharmDr. Jana Danielčáková. Ako dodáva, náklady na výrobu generík sú nižšie, pretože používajú existujúce účinné látky, ktoré už prešli potrebným testovaním. 

Výrobca generického lieku musí preto dokázať, že liek obsahuje to isté liečivo, v rovnakom množstve a má rovnakú liekovú formu ako originálny liek. „Výrobca generického lieku musí tiež preukázať rovnakú účinnosť ako má originálny liek,“ hovorí odborníčka z lekárne PharmDr. Jana Danielčáková.


Podľa výsledkov prieskumu sa však pacienti o generické lieky aktívnejšie nezaujímajú. Len pre každého jedenásteho Slováka je samozrejmosťou opýtať sa na lacnejšiu alternatívu liečby svojho lekára a pre každého štrnásteho opýtať sa lekárnika.


Rozhodujúca nie je len cena lieku

Generická substitúcia, teda zámena predpísaného lieku za generikum s nižším doplatkom, je jednou z možností ako pri výdaji  liekov v lekárni ušetriť. „Nie pre všetky lieky ale existuje dostupná alternatíva vo forme generika,“ upozorňuje Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. Ako dodáva, každému pacientovi môže navyše vyhovovať iný liek, preto je vhodné poradiť sa o zámene svojej liečby s lekárom, prípadne s lekárnikom. Účinná látka je síce rovnaká v originálnom aj v generickom lieku, no v obsahu pomocných látok sa môžu líšiť. „Pacientom bez porady s lekárom neodporúčame experimentovať s liečbou, a to najmä, ak užívajú liek, ktorý im z dlhodobého hľadiska vyhovuje,“ uzatvára Lévyová.

Možnosť vyhľadať si lacnejšiu alternatívu svojej liečby ponúkajú aj partneri projektu Lieky s rozumom. Online liekovú kalkulačku Lieky šetria nájdete na stránke Ministerstva zdravotníctva SR. Ak ste poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne alebo Dôvery zdravotnej poisťovne môžete túto službu využiť v rámci ePobočky pod názvom Moje lieky či Bezpečné lieky online.


Zdroj: prieskum agentúry 2muse pre projekt Lieky s rozumom, február 2019  
Foto: pixabay.com