Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Ktorým kombináciám liekov je lepšie sa vyhnúť?

Niektoré lieky sa môžu pri ich súbežnom užívaní vzájomne ovplyvňovať v účinku. Takéto pôsobenie liekov je v niektorých prípadoch dokonca žiaduce, no vždy platí, že sa tak má diať výlučne pod dohľadom lekára. Interakcie liekov sa však väčšinou spájajú s niečím negatívnym, nebezpečným. Pri nevhodne zvolenej kombinácií totiž hrozí zosilnenie alebo naopak zníženie účinku niektorého z liekov, čo môže viesť k vzniku nežiaducich účinkov alebo neúčinnosti našej liečby. Ktorým kombináciám liekov sa preto radšej vyvarovať?


Lieky na alergiu a na spanie

Alergici by mali byť obozretní v prípade, ak popri liekoch proti alergii siahajú aj po liekoch na spanie či upokojenie. Ich súčasné užívanie vedie k zosilneniu tlmivého účinku, v dôsledku čoho sa znižuje pozornosť a schopnosť koncentrácie. Lieky na alergiu by sa preto mali užívať prednostne večer, aby sa zachoval žiadaný účinok. O ich kombinovaní s lieky na upokojenie sa treba poradiť s lekárom alebo lekárnikom. I keď dnes existujú už aj novšie typy liekov proti alergii, ktoré spavosť nespôsobujú, opatrnosť je vždy na mieste.

Lieky proti bolesti a na uvoľnenie svalov

Súčasným podaním silných liekov proti bolesti (napríklad s obsahom účinnej látky tramadol) a liekov na uvoľnenie svalstva vznikajú sedatívne a silnejšie tlmivé účinky. Oba typy liekov sú viazané na lekársky predpis a ich súčasné podanie je potrebné konzultovať s odborníkom.

Lieky na depresiu a kvapky proti kašľu

Kombinovať alkohol s liekmi sa vo všeobecnosti neodporúča. V prípade liekov na liečbu depresie, epilepsie či Parkinsonovej choroby je však požitie alkoholu vylúčené úplne. Mnohé z kvapiek proti kašľu môžu pritom okrem bylinkových extraktov obsahovať aj alkohol v podobe 96 % etanolu. Preto, ak sa liečite na niektoré zo spomínaných ochorení, pri prípadnom kašli buďte v jeho liečbe mimoriadne opatrní.

Aktívne uhlie a lieky

Aktívne „čierne“ uhlie na pretrávenie nikdy nekombinujte s ďalšími liekmi. Dôvod je prostý. Aktívne uhlie má tzv. pohlcujúci účinok, teda je schopné na seba naviazať nielen nežiaduce látky prítomné v žalúdku, ale aj lieky. Telu sa tak nedostane potrebný liečebný účinok. Aby ste tomuto neželanému pôsobeniu predišli, dodržiavajte medzi jednotlivými liekmi a aktívnym uhlím minimálne 2-hodinový odstup.

Lieky na pálenie záhy a lieky vstrebávané v žalúdku

Pokiaľ vás trápi pálenie záhy a prekyslenie žalúdka, mali by ste si dať pozor na to, aké lieky kombinujete. Lieky, ktoré ovplyvňujú kyslosť žalúdočnej šťavy, znižujú účinok liekov vstrebávaných v žalúdku. Napríklad v prípade tabliet s obsahom železa bude jeho vstrebávanie z tráviaceho traktu len veľmi ťažké.

Ani bylinky v tom nie sú nevinne

K vzájomnému ovplyvňovaniu môže dochádzať nielen medzi liekmi navzájom, ale aj medzi liekmi a výživovými doplnkami, potravinami, nápojmi či bylinkami.

Ľubovník bodkovaný a antikoncepcia

V prípade, že užívate hormonálnu antikoncepciu vo forme tabliet, vyvarujte sa bylinke známej ako ľubovník bodkovaný. Len obyčajný čaj, ktorý má upokojujúce účinky a používa sa pri poruchách spánku, môže ovplyvniť účinnosť vašej antikoncepcie.

Echinacea a paracetamol

Čaje či kvapky s obsahom echinacei na podporu imunity nekombinujte v čase choroby s horúcimi nápojmi. Tie obsahujú vysoké dávky paracetamolu, čo môže viesť pri nadmernej konzumácií s echinaceou až k poškodeniu pečene.

Lieky vždy užívajte tak, ako vám odporučil váš lekár alebo lekárnik. Ak si nie ste istý, ktoré lieky sa môžu alebo nemôžu kombinovať, radšej sa opýtajte skôr, ako ich užijete. Pokiaľ vám lekár predpisuje úplne nový liek, ktorý ste doposiaľ nemali, nezabudnite mu spomenúť všetky výživové doplnky aj voľnopredajné lieky, ktoré aktuálne beriete. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám a nežiaducim účinkom, ktoré by vám mohli predĺžiť liečbu.


Autor: Mgr. Ivana Guľasová z lekárne Dr.Max Sabinov
Foto: pixabay.com