Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Pozor na to, s čím zapíjate lieky!

Možno sa vám zdá, že nie je dôležité, či zapijete lieky mliekom alebo pohárom čistej vody. Opak je však pravdou! Nielen lieky navzájom, ale aj zdanlivo neškodné výživové doplnky, bylinky, či jedlo a nápoje môžu ovplyvniť účinnosť vašej liečby. Prečo sa niektoré druhy nápojov neodporúča kombinovať s liekmi, a kedy je naopak lepšie zvoliť na ich zapitie niečo iné než obyčajnú vodu?

S čím radšej lieky nezapíjať?

GRAPEFRUITOVÁ ŠŤAVA

Grapefruitová šťava môže ovplyvňovať účinok mnohých liekov, preto ju radšej na zapíjanie liekov nepoužívajte. Grapefruit totiž pôsobí na enzým, ktorý rozkladá viaceré liečivá a umožňuje ich tak vyplaviť von z tela. Touto kombináciou dochádza k pomalšiemu rozkladu a hromadeniu liečiva v tele, čo môže viesť až k predávkovaniu a vyššiemu riziku nežiaducich účinkov.

KÁVA A ZELENÝ ČAJ

Kofeínové nápoje, zelený čaj či minerálne vody nie sú vhodné na zapíjanie liekov ani výživových doplnkov, nakoľko dokážu ovplyvniť ich vstrebávanie v tele. To platí napríklad pre výživové doplnky s obsahom železa, horčíka, či vápnika. Pri kombinácii so zeleným čajom alebo kávou sa tak tieto látky vstrebú len v minimálnom množstve, čím sa výrazne zníži ich účinok. Znížiť vstrebávanie vápnika z čreva môžu aj také bežné cereálne potraviny či vláknina.

Výživové doplnky s obsahom železa, vápnika, horčíka preto užívajte s minimálne hodinovým odstupom od spomínaných nápojov.

MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY

Mlieko a mliečne výrobky obsahujú vápnik, ktorý môže zreagovať s viacerými liečivami – znemožní ich vstrebanie v tele. Pomerne známe je odporúčanie nekombinovať mlieko s niektorými antibiotikami. Mliečne výrobky pritom nie je potrebné vylúčiť zo stravy úplne, ale len dodržať minimálne 2-hodinový odstup. Pozor si treba dať aj pri užívaní železa či horčíka, ktoré majú rovnaký účinok ako vápnik. Tieto minerály, vrátane vápnika, nie je preto vhodné kombinovať s mliekom a mliečnymi výrobkami.

Pozor na nebezpečné kombinácie

Veľmi vážne nežiaduce účinky sa môžu dostaviť pri kombinácii niektorých liekov na riedenie krvi a cesnaku, zázvoru, ginka alebo brusnicového džúsu. V tomto prípade sa zvyšuje riziko krvácania, čo môže byť až život ohrozujúci stav. Pri týchto liekoch je potrebné obmedziť aj príjem zeleniny ako kel, kapusta, špenát alebo brokolica, ktoré obsahujú vitamín K. Tento vitamín sa totiž používa proti zvýšenej krvácavosti, a teda má protichodný účinok ako lieky na riedenie krvi.

Keď voda nie je najlepšou voľbou

Aj napriek tomu, že na zapíjanie liekov sa väčšinou odporúča čistá voda, poznáme aj také prípady, kedy môžu byť mlieko alebo džús ďaleko prospešnejšie. To platí napríklad pre železo, ktoré sa dobre vstrebáva v kyslom prostredí. Jeho zapitím kyslým džúsom, prípadne súčasným užitím s vitamínom C, sa jeho účinok podporí. 

Ďalším príkladom môže byť vitamín D, ktorý pôsobí veľmi priaznivo na vstrebávanie horčíka a vápnika. Výživové doplnky, napríklad v podobe kvapiek s obsahom vitamínu D, sa vždy odporúča nakvapkať priamo do mlieka. Kombinácia vápnika a vitamínu D je vyslovene žiaduca pre ich správny účinok.


Autor: Mgr. Ivana Guľasová z lekárne Dr.Max Sabinov
Foto: pixabay.com