Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Mlieko môže znížiť účinok niektorých antibiotík

Aj vás v lekárni pri vydaní antibiotík upozorňovali, že pri ich užívaní nemáte piť mlieko? Pravdepodobne išlo o širokospektrálne antibiotiká zo skupiny tetracyklínov. Nie sú to však jediné liečivá, ktorých účinok môže ovplyvniť práve mlieko. 

Patria k nim aj ďalšie antibiotiká. Mlieko napríklad znižuje efektivitu liečby aj prostredníctvom antibiotík s účinnou látkou ciprofloxacin.

Je za tým vápnik

Benefity spojené s pitím mlieka či konzumáciou mliečnych výrobkov snáď ani nemusíme spomínať. Mlieko obsahuje vápnik, vitamíny A, D, B1, B2, B12. Práve vápnik však môže spôsobiť vzájomnú reakciu s liečivom, vytvorí neúčinné zlúčeniny (cheláty), a liek sa vám úplne nevstrebe. Preto je napríklad vhodné, aby ste mlieko konzumovali s niekoľkohodinovým odstupom od liekov.

Mlieko vie teda znížiť účinok týchto liečív

  • tetracyklíny - širokospektrálne antibiotiká, určené na liečbu respiračných infekcií alebo chlamýdie
  • ciprofloxacín – antibiotiká ničiace určité druhy baktérií, využívajú sa na liečbu infekcií dýchacieho traktu, ušných infekcií, ale aj infekcií močového traktu alebo pohlavného ústrojenstva u mužov a žien
  • levotyroxín – liek na zníženú funkciu štítnej žľazy

Informujte sa o správnom užívaní liekov u svojho lekára alebo v lekárni

Účinok niektorých našich liekov neovplyvňuje nielen mlieko, ale aj napríklad ovocné džúsy, bylinkové čaje, minerálne vody alebo kolový nápoj. Lieky je preto najvhodnejšie zapíjať čistou vodou. Na účinok liekov pôsobia aj vitamíny, ktoré užívate alebo iné lieky. Preto pokiaľ začínate s užívaním nového lieku, prečítajte si príbalový leták, v ktorom nájdete informácie o možných potravinových alebo liekových interakciách. Rady o bezpečnom užívaní lieku vám iste radi poskytnú aj v lekárni alebo v ambulancii vášho lekára.


Foto: pixabay.com