Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Užívanie liekov na problémy so spánkom či depresiu majte vždy pod kontrolou!

Nikto z nás nechce užívať lieky zbytočne. Keď si to však náš zdravotný stav vyžaduje, len málokto už dokáže lekárovi namietať. Predtým, než začnete s užívaním nového lieku, je dôležité mať o ňom dostatok informácií a užívať ho správne. A to najmä, ak je reč o liekoch, ktoré ovplyvňujú fungovanie mozgu a mohli by viesť až k vzniku závislosti.

Kľúčovým pre pacienta by malo byť usmernenie lekára, ako aj príbalový leták, ktorý pacienti nie vždy radi čítajú. Dôležitá je predovšetkým informácia o tom, v akej maximálnej dávke a počas akého dlhého obdobia je bezpečné tento liek užívať. Niektoré skupiny liekov totiž vedia natoľko ovplyvniť procesy v našom tele, že organizmus po ich dlhšom užívaní nevie bez daného lieku správne a sebestačne fungovať. Takýmto nesprávnym užívaním lieku sa tak aj v podstate zdravý človek môže stať obeťou závislosti od lieku. Nie každý liek má však potenciál závislosť vyvolať. Pri liekoch napríklad na vysoký krvný tlak, cukrovku či iné chronické ochorenie preto nie je dôvod na obavy. Obzvlášť opatrní by ste mali byť pri nasledujúcich liekoch.

Bez lieku nezaspím

Benzodiazepíny sa využívajú pri nespavosti či úzkosti, avšak pacient si už po niekoľkých týždňoch môže na nich vypestovať závislosť, ktorá nie je len psychická, ale aj fyzická. Ak vám bol z nejakého dôvodu predpísaný tento typ lieku, odporúča sa užívať ho len po dobu 2 až 4 týždňov a len v odporúčaných dávkach (vždy sledujte informáciu v príbalovom letáku a riaďte sa pokynmi lekára).

Problematické je, že telo si postupne na liek navyká. Ak chce pacient dosiahnuť rovnaký účinok ako na začiatku, je nútený zvyšovať svoje dávky, čím si vytvára na lieku závislosť. Pri vysadení lieku môže telo reagovať abstinenčnými príznakmi. Pozor, obzvlášť nebezpečné je kombinovať tlmivé lieky s alkoholom! Pri nevhodnom užití totiž hrozí, dokonca, až riziko smrti, a to v dôsledku útlmu činnosti srdca a dýchania.

Ak psychická nepohoda, úzkosť, smútok, preťaženie, nespavosť či stres pretrvávajú dlhší čas a vy pociťujete, že začína zasahovať aj do vášho každodenného života, mali by ste sa obrátiť na psychológa či psychiatra. Tí vám pomôžu zvládnuť toto náročné obdobie. Tlmivé lieky, ktoré vám môžu predpísať, pomáhajú na krátky čas, kým prídete na to, ako získať svoju psychickú rovnováhu naspäť. Nemôžu sa však stať dlhodobým riešením. Tieto lieky sú totiž návykové, a tak si okrem psychickej nepohody môžete zarobiť aj na ďalší problém – liekovú závislosť. 

Dôvodov, prečo sa vám spánok vyhýba, je hneď niekoľko, no väčšina z nich sa dá riešiť aj inak ako liekmi. Veľmi dôležitá je správna spánková hygiena a spánkový rituál. Chodievajte spávať a tiež vstávajte v rovnakú hodinu. Nepite alkohol, ani kávu, nejedzte ťažké či korenisté jedlá niekoľko hodín pred spaním. Taktiež skúste cvičiť v priebehu dňa, nenechávajte si to až na večer.

Potrebujem nabudiť

Podobne, ako tlmiace lieky, zasahujú do prirodzenej činnosti mozgu aj lieky na povzbudenie. Tie s účinnou látkou metylfenidát sú predpisované pri nadmernej spavosti, tzv. hypersomnii, ale aj pri liečbe poruchy pozornosti spojenej s hyperaktivitou (ADHD).

V prípade, že liek užíva zdravý jedinec, zo stimulantu sa stáva vysoko návyková droga spôsobujúca pocity radosti, zvýšenej mentálnej bdelosti či fyzickej výkonnosti. Návykovosť spočíva aj v tom, že užívajúci musí postupne zvyšovať dávky liečiva, aby dosiahol rovnaký efekt ako na začiatku.

Hypersomnia (nadmerná spavosť) je najčastejšie príznakom niečoho, čo v tele nefunguje správne. Hormonálne zmeny (aj v tehotenstve) a duševné poruchy (depresie, neurózy, úzkostné stavy, únavový syndróm) sú primárnym spúšťačom hypersomnie. Zmena spánkového režimu však môže byť príznakom závažnejšieho ochorenia, ako je poranenie mozgu, nádorové ochorenie, porucha štítnej žľazy, pečene alebo obličiek či ochorenia dýchacích ciest. Ak si počas dňa potrebujete zdriemnuť alebo aj napriek dlhšiemu nočnému spánku sa necítite oddýchnutí, mali by ste  to spomenúť svojmu lekárovi. Ojedinele môže byť nadmerná spavosť spôsobená aj nezvratným autoimunitným poškodením tej časti mozgu, ktorá produkuje hormón hypokretín. Poškodenie je však následkom čiastočne dedičného, raritného ochorenia.

Zdanlivo neškodné lieky na kašeľ

Dextrometorfán je syntetický opioid, ktorý tvorí základ niektorých tabletiek či kvapiek proti suchému kašľu. Nepoužíva sa priamo na ovplyvňovanie fungovania mozgu, avšak pri aplikácii väčšieho množstva vyvoláva halucinácie podobné ako nelegálne drogy. Táto látka je menej návyková než opioidy na lekársky predpis, no je obzvlášť rizikom najmä pre tých pacientov, ktorí majú, či v minulosti mali, problém s nejakým druhom závislosti. Do roku 2015 boli lieky s touto látkou u nás voľnopredajné, dnes sú však už len na predpis. Dajte si pozor na uskladňovanie nespotrebovaných liekov v domácich lekárničkách. Môžete tak nechtiac zjednodušiť prístup mladistvých a detí k opioidom. Nespotrebované lieky by ste mali vždy vrátiť späť do lekárne.


Zdroj:
https://www.slovenskobezdrog.sk/pdf/SLK-20841-10-Painkillers%202009_Updated_Web.pdf
https://www.substitucna-liecba.sk/novinky/stvorka-najcastejsie-zneuzivanych-liekov-sposobuju-zavislost-a-mozu-aj-zabijat-284
https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/mugotussol-576521.html#4_0
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/By_the_way_doctor_Are_sleeping_pills_addictive
https://korzar.sme.sk/c/4634729/lekari-proti-zavislosti-od-liekov-na-spanie.html
https://www.liekinfo.sk/zaujimavosti/anxiolytika-v-liecbe-uzkosti
https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/poruchy-spanku
https://www.slovenskobezdrog.sk/pdf/SLK-20841-8-Ritalin_Updated_Web.pdf
https://www.aoporphan.com/sk_sk/rare-diseases/neurology-metabolic-disorders/narcolepsy-with-or-without-cataplexy
https://primar.sme.sk/poradna/1407538/1/nadmerna-spavost.html
https://www.symptomy.sk/priznaky/nadmerna-spavost
Foto: pixabay.com