Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Zažili sme si závislosť od liekov na vlastnej koži!

Abstinenčné príznaky v dôsledku vynechania dávky, nutkanie opätovne užiť liek či zvyšovať si dávku pre dosiahnutie pôvodného účinku lieku, to všetko môže signalizovať problém s liekovou závislosťou. Ak podobné príznaky spozorujete vo svojom okolí, konzultáciu s lekárom či lekárnikom zbytočne neodkladajte, môžete si tak ušetriť ďalšie zbytočné komplikácie. Svoje o tom vie aj rodina pani Evky, ktorej liečbu agresívnej formy rakoviny kože výrazne skomplikovala jej dlhoročná závislosť od liekov.

Naša starká odišla do dôchodku dávno pred svojimi 60. narodeninami, no ešte po 70-tke si zvykla privyrábať – upratovaním, pečením koláčov a zákuskov, ako pomocná sila v kuchyni. Vždy vravievala, že doma by sa aj tak nudila. Choroba si ju našla, keď mala 77 rokov a trápila ju takmer rok. Bojovala síce zo všetkých síl, no choroba nám ju nekompromisne zobrala začiatkom septembra tohto roka. A až keď bola odkázaná na našu pomoc, odhalili sme jej dlhoročné tajomstvo – bola závislá od liekov na vyprázdňovanie.

Možno sa pýtate, že ako len môžu niekomu uškodiť laxatíva. Keď sme po pôvode závislosti od preháňadiel pátrali u starkiných kamarátok, jedna sa nám priznala, že keď mali asi tak štyridsať, začali sa nechcene zaokrúhľovať. Jedna z nich prišla so spásonosným nápadom – „schudnúť“ pomocou laxatív. Kilá aspoň na čas zmizli a ony s tým prestali – teda až na našu starkú. Tá si odvtedy „udržiavala svoju figúru“ pravidelným užívaním preháňadiel, čajov na zápchu, čapíkov a sirupov. A neprestala dokonca ani vtedy, keď prišla choroba. Dve kolá chemoterapie, tri operácie, najvyššia možná dávka rádioterapie a niekoľkotýždňová hospitalizácia sa na nej viditeľne podpísali. Chudla nám pred očami, nič nechcela jesť. Najprv, že jej nechutilo a potom ju boleli ústa a hrdlo pri prehĺtaní kvôli spálenej koži po ožarovaní.

No aj napriek malinkým porciám jedla, občas za deň horko-ťažko zjedla jeden rožok, boli jej očakávania ohľadom pravidelnej stolice vysoké. Vysvetľovali sme my, vysvetľovali lekári, no starká si nedala povedať. „Ono to vo mne všetko stojí, ja to potrebujem,“ bol jej argument. Nech sme lieky, čaje a všetky zásoby laxatív vyhodili aj niekoľkokrát za sebou, vždy si našla cestu, ako sa k nim dostať. Dokonca aj počas hospitalizácie, keď jej lekár odmietol dať preháňadlo, podplatila svoju spolubývajúcu, nech jej lieky nakúpi po ceste do bufetu v nemocničnej lekárni. Možno sa vám to bude zdať smiešne, veď chcela len spraviť svoju potrebu. Problémom však nebola stolica, problém už bol dávno v nastavení v jej hlave. A to sa nám, bohužiaľ, nepodarilo zmeniť. 

Nepomohli hádky, dohovárania, prosby, zákazy a ani slzy. Aj kvôli podvýžive a nedostatku vitamínov a minerálnych látok nebolo možné nasadiť starkej žiadnu ďalšiu liečbu.

To, ako starká videla seba samu, by sme možno mohli nazvať poruchou príjmu potravy. Ale, ako nám vysvetlil aj lekár, po tých niekoľkých desaťročiach nesprávneho užívania laxatív, muselo byť starkine trávenie a jej črevá v katastrofálnom stave. Vymývané takmer každý deň by neboli schopné správne fungovať, aj keby bola ochotná sa ich zo dňa na deň vzdať. Laxatíva by totiž mali pomôcť vyriešiť problém so zápchou len jednorazovo. Pri pravidelnom a dlhodobom užívaní črevo zlenivie a trávenie sa stále viac a viac spomaľuje. Či človek chce alebo nie, stáva sa od laxatív závislý, pretože bez nich sa zápcha opakovane vracia. Ak sa navyše nekontrolovateľne kombinujú rôzne druhy preháňadiel naraz, telo skutočne nemá čas získať zo stravy žiadne živiny, pretože jedlo ním doslova len „preletí“.

Dnes si vyčítame, prečo sme sa už dávno nezaujímali viac o to, aké lieky, ale aj výživové doplnky, naša starká užíva. O tabletke na spanie, bez ktorej nevedela zaspať takmer 30 rokov, vlastne od smrti starkého, sme vedeli. Ale aj to vždy bagatelizovala, že ona berie len polovicu tabletky. Pravdou však je, že bez nej už zaspať nevedela. Ak sme niečo považovali za hrozbu do budúcna, bolo to práve užívanie tabletiek na spanie. To, aký problém môže spôsobiť senný čaj, ktorý nikdy nesmel chýbať v skrinke na kávu a čaj, sa nám ani nesnívalo. Možno sa stačilo len opýtať a snažiť sa nájsť spoločné riešenie s jej zdravotným problémom, kým bol ešte čas.