Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Aj liekmi proti bolesti sa môžete predávkovať

Lieky proti bolesti patria k najpoužívanejším a najdostupnejším liečivám.  V minulom roku sa najznámejšie z nich, s účinnou látkou paracetamol či ibalgin objavili v rebríčku TOP najpredávanejších liekov na popredných miestach.

 1 960 000

balení Paralenu (24x500 mg), si minulý rok zakúpili Slováci. Podľa rebríčku NCZI, je to najpredávanejší liek na Slovensku.

880 000

balení Ibalginu (24x400 mg), sa na Slovenku predalo minulý rok, čím sa stal druhým najpredávanejším liekom.

Ďalší liek proti bolesti, Novalgin (20x500 mg), kraľuje rebríčku najpredpisovanejších liekov.   

Lieky proti bolesti sú medzi Slovákmi obľúbené, často po nich siahame v čase, keď pociťujeme bolesť, náhlu, aj chronickú. Pomáhajú pri liečbe hlavy, zubov, kĺbov či chrbta, i na zníženie teploty. Aj lieky proti bolesti by sme však mali užívať opatrne, môžu totiž spôsobiť zdravotné problémy, a to nielen zanedbateľné. A samozrejme, vzájomne pôsobia aj s inými liekmi, a teda môžu spôsobiť aj nežiaduce účinky.


V istých situáciách môže prísť k závažným problémom, ktoré môžu súvisieť s práve užívanými liekmi. K nim patrí zvýšenie krvného tlaku, obuchy končatín, náhle cievne príhody, vznik žalúdočného vredu, jeho prasknutie a krvácanie či poškodenie pečene alebo obličiek. Pozor aj na kombináciu liekov proti bolesti a dostupných horúcich nápojov proti chrípke. Niektoré obsahujú rovnaké liečivo, preto hrozí predávkovanie, ktoré môže skončiť až poškodením pečene.

Ak spozorujete akékoľvek zmeny vo vašom zdravotnom stave, ako napríklad vzniknuté vyrážky, či náhle bolesti brucha, krv v stolici či únavu, neignorujte ich, ale poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. 

Počas užívania liekov proti bolesti rozhodne nepite alkohol a zapíjajte ich dostatočným množstvom vody.  Ak bolesť do troch dní neustúpi, vyhľadajte lekára. Povedzte mu všetky príznaky, ale zopakujte aj všetky ochorenia, ktorými trpíte. Nezabudnite ho informovať, ktoré lieky beriete, na predpis i tie voľnopredajné. Pokiaľ  zároveň užívate vitamíny, spomeňte ich. Sami si neordinujte a pravidelne neužívajte lieky proti bolesti.