Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Vyskúšali sme eZdravie. Výsledok?

Chcete si aj vy pozrieť záznamy vo vašej elektronickej zdravotnej knižke? Prinášame návod, pomocou ktorého to ľahko zvládnete. 

Možno si najskôr otestujete svoju trpezlivosť. Keď sa však napokon pripojíte, stojí to za to. V elektronickej zdravotnej knižke sa zorientujete rýchlo. Ak by niektoré používané pojmy boli dovysvetlené, zjednodušené, pre pacientov by bola ešte zrozumiteľnejšia.

Pripájame sa do elektronickej zdravotnej knižky

Krok 1: Musíte vlastniť elektronický občiansky preukaz.

Prvou podmienkou pre prístup do vašej schránky eZdravie je vlastniť občiansky preukaz s elektronickým čipom (eID), ktorý má aktivovaný elektronický podpis. Zároveň musíte mať nainštalovaný aj najnovší certifikát vydávaný Ministerstvom vnútra SR po 2.11.2017.  Pokiaľ ste si vybavovali eID pred týmto termínom, musíte znova navštíviť oddelenie dokladov, kde vám nový certifikát nainštalujú. Musíte však počítať s tým, že to nebude minútová záležitosť.

Krok 2: Pripojte sa pomocou čítačky.

Ak máte inštalovaný potrebný softvér zo stránky slovensko.sk, elektronický občiansky preukaz zasuniete do čítačky, zadáte svoj bezpečnostný osobný kód BOK. Na stránke Národného portálu zdravia kliknite na záložku MOJA ZDRAVOTNÁ KNIŽKA, je situovaná hore, v pravej časti stránky. 

Krok 3: Pozrite si svoje údaje a pokiaľ chcete, vyplňte kontaktné údaje.

Jupí, dostali sme sa tam. Síce na druhýkrát, pri prvom pokuse sme mali odmietnutý prístup, ale potom to už išlo bez problémov. Na začiatku na vás vyskočia vaše identifikačné a administratívne údaje, ako napríklad meno a priezvisko, rodné číslo, dátum narodenia, adresa, v ktorej zdravotnej poisťovni ste poistený/á, pod akým číslom. Všetko sedí. Zbadáte dve políčka, ktoré môžete vyplniť: notifikačný a núdzový kontakt. Netreba sa týchto pojmov zľaknúť. Do prvého zadáte kontakt na seba, do druhého kontakt na niekoho, komu by napríklad mali zavolať, ak by ste boli v bezvedomí. Doplníte údaje. 

Krok 4: Prezeráte si, čo všetko tam je.

Prechádzate cez jednotlivé záložky. Niektoré budú v budúcnosti obsahovať zaujímavé dáta. V rámci pacientskeho sumáru by mali byť zverejnené varovania, napríklad vaše alergické reakcie. Tiež zdravotné problémy, zdravotné obmedzenia, prekonané závažné ochorenia alebo napríklad aj informácie o vašich posledných očkovaniach, či už zrealizovaných alebo zrušených.

Po zakliknutí na lištu Lieky sa dozviete, aké lieky, zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny vám boli predpísané. V elektronickej zdravotnej knižke nájdete aj záznamy o zrealizovaných laboratórnych vyšetreniach a ich výsledky. 

Podľa našich skúseností, počas jedného prihlásenia môžete surfovať vo vašej elektronickej liekovej knižke približne 20 minút. Ak chcete byť na tomto webe dlhšie, musíte sa znova prihlásiť.

eZdravie bude super. Keď v ňom budú nahodené aj nejaké dáta

Pokiaľ informácie vo vašej elektronickej zdravotnej knižke budú pribúdať, určite to napomôže k zlepšeniu a k zefektívneniu vašej liečby. Lekári, či už všeobecný lekár alebo špecialisti, budú informovaní o vašich chronických chorobách, o liekoch, ktoré pravidelne užívate či ktoré vám nedávno predpísal váš lekár. Liečba tak bude ešte bezpečnejšia, zamedzí sa duplicitám pri užívaní liekov či liekovým interakciám. Zároveň si ako pacient budete môcť z pohodlia domova pozrieť, v akom poradí ste na čakacej listine na plánovaný zákrok alebo aké boli vaše výsledky laboratórnych vyšetrení. Tiež, kto konkrétny si prezeral údaje vo vašej elektronickej zdravotnej knižke a presne ktoré. Nuž, držme si palce, nech všetko funguje. Políčka v elektronickej zdravotnej knižke, ktorú sme si my prezerali, zatiaľ totiž zívali prázdnotou.