Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Ako si vybrať správne probiotikum

Baktérie sú pre nás zväčša strašiaci, ktorým sa treba oblúkom vyhnúť. Nie všetky však stoja za vznikom nepríjemných ochorení. Práve naopak, mnohé baktérie sú prirodzenou súčasťou nášho tela a sú zdraviu prospešné. "Priateľské" baktérie, pre mnohých známe tiež ako probiotiká, ale nie sú univerzálnym pomocníkom. Kým jedny vám odporučia užívať spolu s antibiotikami, iné sú naopak vhodnou voľbou pri prevencii cestovateľských hnačiek. Správny výber probiotík je preto alfou a omegou. 

"Priateľské" baktérie sa nachádzajú napríklad na jazyku, zuboch či ďasnách, v nosohltane a na krčných mandliach, ale aj v žalúdku, tenkom a hrubom čreve, v koži či v ženskej pošve. Len tráviaci trakt osídľuje asi 1,5 kilogramu takýchto baktérií. Pomáhajú nám tráviť potravu, produkujú užitočné látky pre naše telo a rozkladajú toxíny. V dôsledku narušenia tejto prirodzenej rovnováhy v našom tele vznikajú mnohé akútne, ale aj chronické ochorenia. Krátkodobé poruchy sa môžu prejaviť problémami s trávením, hnačkou, zápchou, vznikom potravinovej intolerancie či alergie, atopickou dermatitídou a podobne.

Probiotiká, prebiotiká, synbiotiká

Probiotiká

O probiotikách sa dnes hovorí už pomerne často. Ide o živé mikroorganizmy, ktoré sú zdraviu prospešné, ak ich prijímame správne a v adekvátnom množstve. Medzi najpoužívanejšie probiotiká patria baktérie mliečneho kvasenia, a to najmä Lactobacillus, Streptococcus, Lactococcus a Enterococcus. Zdraviu prospešných baktérií je však ďaleko viac, a bežne ich môžete nájsť napríklad v kyslých mliečnych výrobkoch, ako sú acidofilné mlieko, jogurt, bryndza, ale aj v syroch či kyslej kapuste.

Prebiotiká

Prebiotiká sú podstatne mladším termínom, no nemenej dôležitým článkom v tomto procese.  Ide o nestráviteľné časti potravy, ktoré podporujú rast a aktivitu probiotík. Často sú teda označované za akúsi potravu týchto zdraviu prospešných baktérií. Prvým, a pre človeka najlepším, zdrojom prebiotík je materské mlieko, ktoré obsahuje až 15 g tzv. oligosacharidov na liter. Nakoľko však majú spomínané oligosacharidy komplikovanú štruktúru, v potravinách sa požívajú iné druhy prebiotík. Nájdete ich napríklad v kyslých mliečnych výrobkoch, rastlinných tukoch, či zmrzline.

Synbiotiká

S označením synbiotiká sa stretnete pri produktoch, ktoré obsahujú probiotiká aj prebiotiká.  

Pomocníci na cesty, aj pri antibiotickej liečbe

Probiotiká majú široké zastúpenie nielen v prevencii, ale aj v liečbe. Pomáhajú posilniť imunitu, preto sú vhodnou voľbou, ak cestujete do zahraničia alebo vás čaká pobyt v nemocnici. Významnú úlohu zohrávajú tiež v prevencii rakoviny hrubého čreva. Väčšina z nás ich však pozná najmä v kombinácií s antibiotickou liečbou, kedy nám práve probiotiká pomáhajú predchádzať rozvratu črevnej mikroflóry a prípadným tráviacim ťažkostiam.

Probiotiká môžu byť prospešné v liečbe

  • hnačkových ochorení, vrátane rotavírusových infekcií u detí,
  • zápchy,
  • infekcií vyvolaných baktériou Helicobacter pylori,
  • nešpecifických zápalových ochorení čriev (Ulcerózna kolitída, Crohnova choroba),
  • ochorení pečene (pečeňová encefalopatia),
  • ženských intímnych problémov,
  • alergií, najmä atopického ekzému,
  • zvýšeného cholesterolu.


Rôzne kmene, rôzne účinky

Úloha jednotlivých kmeňov probiotických baktérií sa môže líšiť. Kým užívaním jedného predídete cestovateľskej hnačke, druhým si posilníte imunitu. V lekárni je preto najlepšie zvoliť si tie, ktoré obsahujú aspoň 3 či 4 rôzne kmene. Mnohé probiotiká pritom dokážu vzájomne spolupracovať a sú tak účinnejšie. Pred návštevou lekárne si v prvom rade ujasnite dôvod, prečo ste sa rozhodli pre probiotiká. S výberom toho konkrétneho vám už určite poradí váš lekárnik.

Aby ste z probiotík naozaj profitovali, netreba zabúdať, že ide o živé mikroorganizmy. Dôležité je dbať na ich správne skladovanie a uchovávať ich na suchom, tmavom mieste, mimo slnečného žiarenia. Niektoré musia byť dokonca skladované v chlade.

Ako správne užiť probiotiká?

Probiotiká sa môžu užiť kedykoľvek počas dňa, no najideálnejšie je dať si ich spolu s jedlom. Obzvlášť obozretný treba byť v prípade, ak ich užívate spolu s antibiotickou liečbou. Vtedy je potrebné dodržať interval 2 až 4 hodiny medzi užitím antibiotika a probiotika. Ale pozor, vždy treba najskôr užiť antibiotikum a následne probiotikum, nikdy nie naopak. Počet dávok antibiotík za deň by mal zodpovedať počtu dávok probiotík. To znamená, že pokiaľ užívate antibiotiká 3x denne, aj probiotiká by ste mali užiť 3x denne. S užívaním probiotík by ste však rozhodne nemali skončiť hneď po dobratí antibiotík. Odporúča sa pokračovať ešte asi 2 až 3 týždne, aby sa predišlo vzniku prípadných hnačiek.


Zdroje:
http://www.praktickelekarnictvo.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=6281&magazine_id=14
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2010/02/08.pdf
https://www.drmax.sk/poradna/domaci-lekar/travenie/probiotika-v-hlavnej-ulohe/
Foto: pixabay.com