Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Lieky na chrípku a prechladnutie: Dokážu vyliečiť skôr?

V období zvýšenej chorobnosti si len málokto môže dovoliť zaľahnúť na týždeň do postele. Keď nás prepadne chrípka či prechladnutie, hľadáme zväčša zázračný liek, ktorý by nás raz dva postavil na nohy. Existuje však taký?

Horúce nápoje máme v obľube

Prípravky na chrípku a prechladnutie dostanete kúpiť v každej lekárni. Trh ich ponúka hneď niekoľko, či už vo forme tabliet alebo vrecúšok, ktorých obsah stačí zaliať horúcou vodou. A práve takto pripravené horúce nápoje, či tzv. hot drinky, vytvárajú mylne dojem, že ide o neškodný čaj. Nie je tomu ale tak, horúce nápoje na chrípku a prechladnutie sú lieky, ktoré obsahujú viaceré liečivá a pri ich užívaní by ste mali dodržiavať isté pravidlá.

Ako ukázal rebríček predajnosti Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) za rok 2018, lieky na chrípku a prechladnutie máme v obľube. Jeden z horúcich nápojov sa v skupine voľnopredajných liekov umiestnil dokonca v prvej desiatke.


Neliečia chrípku, len tlmia príznaky

Pacienti si často myslia, že lieky na chrípku a prechladnutie ich zázračne vyliečia. Ich účinok však spočíva v tlmení príznakov, ako sú horúčka, bolesti hlavy, svalov či upchatý nos. Dalo by sa teda povedať, že prinášajú porovnateľný efekt, ako keď si dáte liek na horúčku, kvapky do nosa, liek na zmiernenie opuchu nosovej sliznice, prípadne liek na kašeľ. Len v tomto prípade neužijete štyri lieky, ale len jeden. 

Čo stojí za výraznou úľavou od príznakov po užití lieku na chrípku a prechladnutie? Pozreli sme sa na zloženie u nás dostupných tabliet či horúcich nápojov. Tie zväčša obsahujú účinné látky: 

  • Proti horúčke a bolesti (paracetamol, ibuprofén)
  • Na zmiernenie príznakov alergie (feniramíniumhydrogénmaleinát)
  • Na zmiernenie opuchu nosovej sliznice, tlaku v dutinách (fenylefríniumchlorid, pseudoefedríniumchlorid, chlórfenamíniummaleinát)

Niektoré popri vyššie spomínaných účinných látkach obsahujú aj ďalšie liečivá:

  • Na uvoľnenie hlienov, podporu vykašliavania (monohydrát terpínu, guajfenezín)
  • Na tlmenie suchého, dráždivého kašľa (dextrometorfániumbromid)
  • Proti únave (kofeín)
  • Vitamín C

Pacienti neraz nadobudnú pocit, že keď sa im po užití tabletky či horúceho nápoja od príznakov uľaví, môžu zamieriť rovno do práce. Nie je tomu ale celkom tak. Aj keď sa cítite lepšie a povinností v práci je veľa, treba si uvedomiť, že žiaden liek nemôže nahradiť potrebný oddych. Doprajte telu čas vysporiadať sa s chorobou, zvýšte prísun vitamínov a dodržiavajte dostatočný pitný režim. Pamätajte, že aj keď vám lieky utlmia príznaky chrípky či prechladnutia, stále ste infekční a šírite ochorenie ďalej.

Pozor na kombinácie s inými liekmi

Keďže lieky na chrípku a prechladnutie obsahujú hneď niekoľko liečiv, mali by ste sa vyhýbať užívaniu ďalších liekov s rovnakým účinkom. Jednou z takýchto rizikových kombinácií je užitie horúceho nápoja na chrípku a prechladnutie s liekom na horúčku a bolesť s obsahom paracetamolu. Oba tieto lieky totiž obsahujú paracetamol, čím si vlastne zvyšujete dennú dávku tohto liečiva. Pri jeho nadmernom užití hrozí až zlyhanie pečene. Lieky na chrípku a prechladnutie preto nikdy neužívajte súčasne s ďalšími liekmi na tlmenie tých istých príznakov. V opačnom prípade si môžete privodiť len ďalšie nepríjemné zdravotné ťažkosti. 

O vhodnom výbere lieku na chrípku a prechladnutie sa v závislosti od vašich príznakov poraďte s lekárnikom.


Zdroj:
Príbalové letáky liekov: Theraflu prechladnutie a chrípka, Theraflu tbl., Coldrex horúci nápoj, Coldrex maxgrip, Coldrex tbl., Doluxio combi, Nogrip, Paralen grip horúci nápoj, Paralen grip tbl., Tantumgrip, Daleron Cold3, Grippostad C, Nurofen stopgrip, Modafen, Ibalgin grip