Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Až 72 % pacientov považuje doplatky za lieky za vysoké

Až pre tri štvrtiny pacientov sú doplatky za lieky vysoké či dokonca veľmi vysoké. Ako ukázal náš prieskum, pacienti ich vnímajú veľmi citlivo a považujú ich za jeden z najzásadnejších dôvodov svojej nespokojnosti so zdravotnou starostlivosťou.


Vysoké doplatky za lieky obsadili tretie miesto v rebríčku dôvodov, pre ktoré sú pacienti nespokojní so zdravotnou starostlivosťou. Ukázal to reprezentatívny prieskum agentúry 2muse, do ktorého sa koncom minulého roka zapojilo 606 chronických pacientov. „Mnohé rodiny majú po prvej vlne koronavírusu hlbšie do vrecka, či už v dôsledku čerpania pandemickej OČR, PN alebo straty zamestnania. Situácia s doplatkami za lieky sa tak za uplynulé mesiace mnohým pacientom ešte viac skomplikovala,“ upozorňuje Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

Pri výbere lieku by mala zavážiť aj jeho cena

K zníženiu výdavkov na lieky môže prispieť každý z nás, aj samotný pacient. „Pokiaľ je lacnejší liek rovnako účinný a pacient ho dobre toleruje, mala by byť jedným z kritérií pre výber lieku aj jeho cena. Ušetrí tak nielen pacient, ale aj celý zdravotnícky systém. Takto ušetrené peniaze môžu byť následne použité na liečbu ďalších pacientov,“ uviedla Lévyová.

Pacienti zaplatili v minulom roku za lieky viac ako 445 miliónov eur z vlastného vrecka. 

Podľa prieskumu 2muse lekári a lekárnici ponúkajú lacnejšiu alternatívu lieku častejšie pacientom, ktorí užívajú vyšší počet liekov. Takmer každý piaty pacient sa pritom nikdy nestretol s ponukou zmeniť svoj liek za iný s rovnakým účinkom, no s nižším doplatkom. 27 % pacientov takúto ponuku dostalo a rozhodlo sa ju využiť. Naopak 16 % pacientov ju odmietlo.


Chystajú sa zmeny v doplatkoch za lieky

Minulý týždeň bolo ukončené medzirezortné pripomienkové konanie novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, do ktorého sa so svojimi pripomienkami zapojila aj naša strešná pacientska organizácia,“ uviedla Lévyová. Podľa nej by sa odpustenie doplatkov za lieky nemalo týkať plošne všetkých dôchodcov, osôb s ťažkým zdravotným postihnutím a detí do 6 rokov. „Opakovane sme upozorňovali na to, že dôležité sú v prvom rade ekonomické a sociálne dopady na život pacienta a nie jeho status,“ dodala.

Pacienti sa v rámci doplatkov za lieky stretávajú s rôznymi problémami. Asociácia sa v týchto dňoch intenzívne zaoberá aj prípadom piatich chlapcov so svalovou dystrofiou. „Deti s týmto zriedkavým ochorením majú síce nárok na preplatenie svojej liečby, na vrátenie doplatkov však musia čakať aj niekoľko mesiacov. Za ich životne dôležitý liek sa pritom mesačne dopláca od takmer 1 750 eur až do viac ako 3 200 eur,“ vysvetľuje Lévyová.

Plošné odpúšťanie doplatkov môže podľa asociácie prehĺbiť problém s nedostatkom financií v sektore. Navyše môže viesť k odpusteniu doplatkov za lieky tým pacientom, ktorí na takúto úľavu nie sú odkázaní. A naopak, nemusí sa dotknúť ťažko chorých pacientov, ktorí si platia nákladnú liečbu, no nespadajú do kategórie dôchodca, ŤZP či dieťa do 6 rokov.

Novela zákona by mala ušetriť pacientom len 3 eurá mesačne a nie pôvodne deklarovaných 37 eur. Na chybu upozornil v jednej zo svojich pripomienok Úrad vlády SR. „Ministerstvo zdravotníctva v týchto dňoch vyhodnocuje zaslané pripomienky. Veríme, že finálna podoba novely zákona bude odzrkadľovať skutočné potreby pacientov a pomôže k lepšej dostupnosti liečby na Slovensku,“ uzatvára Lévyová.


Zdroj: tlačová správa Asociácie na ochranu práv pacientov SR z výsledkov prieskumu pre projekt Lieky s rozumom (realizovaný agentúrou 2muse v decembri 2019)  
Foto: pixabay.com