Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Pri liečbe ochorení sa nesprávame vždy bezpečne a zodpovedne

Choroba nás dokáže neraz zahnať do postele a nám nezostáva iné, než sa s ňou popasovať. Ako ukázal náš prieskum, pri liečbe ochorení sa ale nesprávame vždy bezpečne a zodpovedne. Až každý piaty Slovák rieši svoj akútny zdravotný problém užitím lieku na predpis, ktorý nespotreboval pri predchádzajúcej chorobe.


Do prieskumu o povedomí Slovákov o rizikách spojených s užívaním liekov sa vo februári zapojilo 1 012 respondentov. Ten odhalil nielen spôsob, akým postupujeme pri riešení nášho akútneho zdravotného problému, ale aj to, či sa o svoju liečbu dostatočne zaujímame. Nespotrebované lieky na predpis si nielenže nechávame vo svojej domácej lekárničke, ale si ich aj samodiagnostikujeme a užijeme pri ďalšom ochorení. Až 2/3 opýtaných pripustili, že sa pri náhlom zdravotnom probléme liečia voľnopredajnými liekmi, ktoré majú doma.

Aj voľnopredajný liek je liek

„To, že pacienti bez obáv, a najmä bez konzultácie s lekárom či lekárnikom, siahnu po lieku na predpis, je veľmi rizikové. Navyše, aj voľnopredajný liek z domácej lekárničky je stále liek, a preto je lepšie, ak sa pacient o jeho užívaní poradí s odborníkom,“ upozorňuje farmaceutka z lekárne Dr.Max PharmDr. Jana Danielčáková a dodáva, že pri nesprávnej kombinácii liekov, výživových doplnkov či potravín môžu vzniknúť nežiaduce účinky, ktoré dokážu zdravotný stav pacienta ešte viac skomplikovať.

Takouto kombináciou môže byť napríklad aj bežne používaný horúci nápoj pri prechladnutí, ktorý obsahuje účinnú látku paracetamol a fenylefrín, s liekmi na vysoký krvný tlak. Pri takomto súbežnom užití liekov hrozí nielen zvýšené riziko hypertenzie, ale aj ďalších srdcovocievnych komplikácií. 

Pacienti si dokonca zvyknú zamieňať teplý čaj za horúci nápoj, a tak ho užívajú častejšie než sa odporúča. Nadmerné pitie horúcich nápojov však môže pôsobiť toxicky na pečeň. Informácie o tzv. liekových interakciách sú súčasťou príbalového letáku. Ako však ukázal prieskum, len polovica ľudí si ho prečíta skôr ako užije nový liek, s ktorým nemá žiadnu skúsenosť.

O liekoch na internete

Aj napriek tomu, že sa o voľnopredajných liekoch môžeme poradiť s odborníkom v lekárni a prečítať si o nich všetky dôležité informácie z príbalového letáku, stále sa mnohí spoliehame aj na internet. Podľa prieskumu hľadá informácie o užívaní voľnopredajných liekov na internete až každý štvrtý Slovák a každý piaty sa obráti o radu na svojich blízkych. Nie je na tom nič zlé, pokiaľ pacient dokáže odlíšiť dôveryhodný zdroj od potenciálne nebezpečného. 

„Najbezpečnejšie informácie o liekoch získate na stránkach štátnych inštitúcií, zdravotných poisťovní, lekárskych, lekárnických či pacientskych organizácií, ktoré za svoj obsah zodpovedajú a sú dohľadateľné,“ vysvetľuje Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. Aj partneri projektu Lieky s rozumom prinášajú pacientom viacero užitočných webových stránok a aplikácií, vďaka ktorým budú mať svoju liečbu pod kontrolou. Všeobecná zdravotná poisťovňa a Dôvera zdravotná poisťovňa ponúkajú svojim poistencom ePobočky, ktorých súčasťou sú aj služby Moje lieky či Bezpečné lieky online. Vďaka nim môže pacient získať nielen kompletný prehľad o svojich liekoch, ale aj prístup k príbalovým letákom či informáciám o doplatkoch za svoje lieky. Bezpečnosť svojej liečby si môžu pacienti preveriť vďaka bezplatnej aplikácii Slovenskej lekárnickej komory na www.interakcieliekov.sk.


Zdroj: prieskum agentúry 2muse pre projekt Lieky s rozumom, február 2019
Foto: pixabay.com